?
Patryk: Długości boków Δ prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny .Wykaż ,że jego różnicą jest długość
promienia okręgu wpisanego w ten Δ
a. a+r.a+2r,−długosci boków Δ
wiec musi być
ale nie jest , co jest nie tak ?
7 wrz 19:17
ICSP: Weźmy :
boki : a−r , a
przeciwprostokątna a+r
jak widzimy tworzą one ciąg arytmetyczny :
jest również zależność : a = 4r
| | (a−r)*a) | | 3r * 4r | |
P = |
| = |
| = 6r2 |
| | 2 | | 2 | |
oznaczę teraz R − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt (nie mylmy oznaczeń, r jest
różnicą ciągu arytmetycznego)
| | 12r2 | | 4r2 | | 4r2 | |
R = |
| = |
| (pamiętamy o tym że a = 4r ) = |
| = r |
| | 3a | | a | | 4r | |
zatem R = r
c.k.d
teraz niespodzianka. Pominąłem w rozwiązaniu zadania jeden bardzo istotny fakt

Jak chcesz
aby było w 100% poprawnie musisz go znaleźć
7 wrz 19:53
Skipper:
...
Patryk też był "na ścieżce" ... tylko zaplątał się w oznaczeniach
Policzył r jako promień okręgu wpisanego (oczywiście lepiej oznaczyć go R)
... a boki oznaczone przez Niego jako a a+r a+2r muszą spełniać Pitagoraska
z rozwiązania którego otrzymałby a=3r czyli r=a/3 ...−
7 wrz 20:06
Patryk: już rozumiem,dzieki
7 wrz 21:01