wielomiany
Misiek: Wyznacz iloczyn, korzystając ze wzorów skróconego mnożenia:
a) (1+2x)(1−2x) =
c) (1−x)(1+x)(1+x
2) =
d)(2x+1)(4x
2−2x+1)
7 wrz 19:10
7 wrz 19:16
Saizou : a) ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b) swoją drogą to jest już iloczyn
b) (a+b)3=a3+2a2b+2ab2+b3
c) tu już nie da się rozłożyć
d) tego też się nie da rozłożyć
7 wrz 19:17
Skipper:
c) (1−x
2)(1+x
2)=1−x
4 ...−
7 wrz 19:20
Piotr:
chyba chodzi, żeby zrobic w 'drugą stronę'
7 wrz 19:23
Skipper:
... a cóż tu
Piotrze można w drugą stronę

? .... wyznacz .... to wyznacz ... −
7 wrz 19:30
Misiek: | | 1 | |
b) (x + |
| ) 3 = i mam skorzystać z wzoru a 3 + 3a 2b + 3ab 2 + b 3 |
| | 3 | |
7 wrz 19:31
Skipper: ... dokładnie −
7 wrz 19:37
Piotr:
to wg mnie we wszystkich przykladach juz sa iloczyny chyba ze juz nie wiem co to iloczyn
7 wrz 20:04
Skipper:
... dobrze wiesz co to iloczyn −

... tylko to określenie "wyznacz" Cię gnębi ...
Wyznacz ... to wyznacz ....policz ....rozwiąż ...
Zawsze można na piechotke wymnażając .... a można posiłkując się wzorami ...
7 wrz 20:19
Piotr:
nieprecyzyjnie sformulowane. ale wiem o o chodzi. ale wazniejsze, by
Misiek wiedzial
7 wrz 20:23
asdf: d) wz. skr. mnożenia: a3 + b3
7 wrz 20:41
Misiek: proszę o sprawdzenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b) (x+ |
| )3 = x3 + x2 + |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
c) (1−x)(1+x)(1+x
2) = (1−x
2)(1−x)(1+x)


d) (2x+1)(4x
3−2x+1) = 2x
3+1
7 wrz 22:39
ICSP: b)

c) NIE
d) NIE
7 wrz 22:49
Misiek: gdzie robie błąd?
7 wrz 22:51
ICSP: c) nawet nie skomentuje .
Masz dla dwóch pierwszych nawiasów skorzystać ze wzoru : (a−b)(a+b) = a2 − b2
d) źle podniosłeś do potęgi. Może jeśli zapiszesz co dokładnie podnosisz do potęgi zobaczysz
swój błąd.
7 wrz 22:54
Misiek: c) (1−x)(1+x)(1+x2) = 12 − x2 i nie wiem co dalej...
7 wrz 23:01
asdf: c)
(1 − x)(1 + x)(1 + x
2)
tutaj skorzystaj z wz. skr. mn.,
ICSP Ci napisał z jakiego
7 wrz 23:03
Misiek: no to zrobiłem to 1
2 − x
2, a mozna coś zrobić z tym 3 nawiasem
7 wrz 23:06
Piotr:
c) to juz masz zrobione o 19:20
7 wrz 23:10
Misiek: a to ostatnie ma wygladać tak: (2x+1)(4x
2−2x+1) = 2x
3+1
3 = 8x
3 + 1


8 wrz 12:39
ICSP: = (2x)3 + 13 = 8x3 + 1 teraz zapis jest poprawny
8 wrz 12:40
Misiek: dziękuje za szybką odpowiedz
8 wrz 12:42