matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pole zawarte między krzywymi
dzejms:
Obliczyć pole zawarte między krzywymi y=x
3
; y
2
=4x
7 wrz 18:53
Krzysiek:
obszar całkowania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7By%3Dx%5E3+%2Cy%5E2+%3D4x%7D
więc jakie są granice całkowania?
7 wrz 19:30
Mila:
x
3
=y i y
2
=4x
y
2
x=
4
y
2
y=(
)
3
4
64y=y
6
y=0 lub y=
5
√
64
=2
5
√
2
x=0 lub x=
5
√
4
granice całkowania ∫(
√
4x
−x
3
)dx=2∫
√
x
dx−∫x
3
dx=..
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral%28sqrt%284x%29-x^3%29+as+0+to%28+4^%281%2F5%29%29
8 wrz 00:00