zadanie procenty
szklanka:
Jeżeli liczba x jest o 20% większa od liczby y to:
odpowiedz to x=1,2y
ale jak do tego dojść
jak robię coś takiego
y−100%
x−120%
i na krzyż i wychodzi ,ale czy jest inny sposób?
7 wrz 18:42
Saizou : x= szukana liczba większa o 20% od y
y= liczba wyjściowa
(100% + 20%)y= liczba o 20% większa od y
120%y=1,2y =x
7 wrz 18:44
Artur z miasta Neptuna:
Inny sposob? wnioskowanie z tresci zadania. x jest o 20% wieksze czyli jest to y +20%y = 1.2y
7 wrz 18:45
szklanka:
dzięki,
Liczba 25 stanowi p% liczby 40 ,więc
a) p=25
b) p=40
c) p=60
d) p>60
7 wrz 18:47
7 wrz 18:50
szklanka: jaką tu proporcję ułożyć?
7 wrz 18:53
szklanka: już wiem
7 wrz 18:59
7 wrz 19:00
szklanka:
Jeżeli liczba a stanowi 110% liczby b, to:
a) a=b+0,1
b) a=b−0,1b
c) a=b+0,1b
d) a=b+0,1a
odp. to c ,ale jak do tego dojść
7 wrz 19:03
pigor: ... np tak :
p%*40=25 / *10 ⇔ 4p=250 ⇔ 4p=240+10 ⇔ p=6+
52 > 60 , odp. ...
D .
7 wrz 19:06
pigor: ... np. tak: z warunków zadania
a=110%b ⇒ a= 100%b+10%b= b+10%b=
b+0,01b . odp.
c) . ...
7 wrz 19:09
Saizou : 110%b=(100%+10%)=100%b+10%b=1b+0,1b=b+0,1b
7 wrz 19:10
szklanka: pigor dzięki ale teraz mam inne zadanie,patrz moją ostatnią wiadomość tutaj
7 wrz 19:10
szklanka: dziękuje wam
7 wrz 19:10