znajdź pierwiastki równania
Kuba: Znajdź pierwiastki równania x5 − 32 =0
7 wrz 18:31
Ajtek:
x5−32=0
x5=32 / 5√
x=....
7 wrz 18:34
Saizou : x5−32=0
x5=32
x=2
7 wrz 18:36
Kuba: nie dopisałem, że wyjaśnienie ma być na liczbach zespolonych ;x studia
7 wrz 18:39
ICSP: 5√32 i jedziesz ze wzoru De moivier'a
7 wrz 18:45
Kuba: Mógłbyś mi pokazać jak to zrobić? Proszę.
7 wrz 18:56
7 wrz 19:01
Mila:

z=32+i*0
|z|=32
Φ=0
postać trygonometryczna liczby podpierwiastkowej z = 32*(cos 0 + i sin 0)
| | 0+2kπ | | 0+2kπ | |
5√z=5√|32|(cos |
| +isin |
| dla k∊{0,1,2,3,4} |
| | 5 | | 5 | |
z
1=2*(cos 0 + i sin 0)=2
| | 2π | | 2π | |
z2=2*(cos |
| +isin |
| )= |
| | 5 | | 5 | |
cos 72
0 i sin72
0 znajdź w tablicach ( jest wartość dokładna)
| | 4π | | 4π | |
z3=2*(cos |
| +isin |
| ) dokończ |
| | 5 | | 5 | |
8 wrz 18:58