rownanie
rokoko: | | x | | 1 | | [x] | |
Rozwiąż równanie |
| − |
| + |
| =2 |
| | [x] | | x | | x | |
jak sie za to zabrac?
7 wrz 17:40
axim: to coś w czym jest x to jest moduł?
7 wrz 17:44
pigor: ... np. tak : w zbiorze D=R−{0} dane równanie jest równoważne
kolejno :
| x | | 1 | | |x| | |
| − |
| + |
| = 2 /* |x|x ⇔ x2−|x|+|x|2= 2|x|x ⇔ 2x2−|x|−2|x|x= 0 ⇔ |
| |x| | | x | | x | |
⇔ (x>0 i 2x
2−x−2x
2= 0)
lub (x<0 i 2x
2+x+2x
2= 0) ⇔
⇔ (x>0 i x= 0)
lub (x<0 i 4x
2+x= 0) ⇔ x∊∅
lub (x<0 i x(4x+1)= 0) ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ x<0 i (x=0 lub x= − |
| ) ⇔ x∊∅ lub x= − |
| ⇔ x∊{−14} . ...  |
| | 4 | | 4 | |
7 wrz 18:08
rokoko: to nie moduł tylko [x] = x−a gdzie a∊<0, 1) innymi slowy [x] oznacza liczbe calkowita nie
wieksza od x np. [2,5]=2, [3,75]=3
7 wrz 18:22
pigor: ... faktycznie , jasne , przepraszam . ....
7 wrz 18:29