wykaż że liczba jest liczbą całkowitą
Oo: Liczba a + 1/a jest liczbą całkowitą. Wykaż że liczba a3 + 1/a3 jest również liczbą
całkowitą.
7 wrz 17:38
K:
a+1a∊ℤ
(a+1a)3∊ℤ, no bo każda liczba całkowita, podniesiona do potęgi o wykładniku naturalnym,
da nam liczbę całkowitą.
(a+1a)3 = a3+3a2*1a+3a*1a2+1a3 = a3+3a+31a+1a3
a3+1a3 = (a+1a)3 − 3(a+1a), różnica liczb całkowitych, jest liczbą
całkowitą.
7 wrz 18:06
Aga1.: (a+a
−1)
3=a
3+3a
2*a
−1+3a*a
−2+a
−3
(a+a
−1)
3=a
3+3a+3a
−1+a
−3
a
3+a
−3=(a+a
−1)
3−3(a+a
−1)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3+ |
| =(a+ |
| )3−3(a+ |
| ) |
| | a3 | | a | | a | |
Uzasadnienie jak wyżej.
8 wrz 15:30