Pmocyy
JAaa: 42+log2 7
4 maj 22:09
pazio: już piszę
4 maj 22:10
JAaa:
4 maj 22:11
Krzysiek: latwe
4 maj 22:12
sylwia gdansk: PROSTE JAK BUDOWA CEPA
4 maj 22:13
JAaa: Jak dla kogo
4 maj 22:13
JAaa: Too zrób jak proste
4 maj 22:13
log: 224
4 maj 22:14
Krzysiek: a masz odp

4 maj 22:14
pazio: 4
2*4
log27 = 16*2
2log27 =16*2
log272 = 16*2
log249 = 16*49 a to sam(a) sobie
oblicz
4 maj 22:15
JAaa: niestety nie mam odp
4 maj 22:16
JAaa: Dzięki
4 maj 22:16
Krzysiek: dobrze jest
4 maj 22:17
pazio: luzik
4 maj 22:18
JAaa: A to: log√3 2 *log5 9
4 maj 22:20
pazio: potrafisz zamieniać podstawy logarytmów?
4 maj 22:21
JAaa: oj nie za bardzo jestem początkująca w logarytmach
4 maj 22:22
Krzysiek: tu bez zamiany podstawy to sie raczej nie obejdzie
4 maj 22:22
JAaa: Ojojoj
4 maj 22:24
pazio: to Ci powiem jak się zamienia:
| | log23 | |
masz np log53 = |
| |
| | log25 | |
zamysł jest taki, że jeśli masz jakiś logarytm i chcesz zamienić mu podstawę, to zamieniasz na
taką, jaka Ci się wymarzy. tworzysz ułamek z logarytmem i Twoją wymarzoną podstawą. po czym w
liczniku liczbą logarytmowaną jest ta "większa" liczba, czyli liczba logarytmowana z
początkowego log.w mianownik wskakuje na miejsce liczby logarytmowanej podstawa początkowego
log.
4 maj 22:26
JAaa: spokoo cos zaczynam czaic
4 maj 22:28
pazio: ale ja doszłam do takiej postaci(po zamianie podstaw bloa bla):
| 2log34 | |
| i nie wiem co z tym zrobić |
| log35 | |
4 maj 22:28
JAaa: Too jest doo mnie pytanie
4 maj 22:32
Bogdan:
x = 42 + log27 = 22(2 + log27)
2(2 + log27) = log2 x
4 + 2log27 = og2 x
log216 + log272 = log2 x
log2(16 * 49) = log2 x
x = 16 * 49 = 784
4 maj 22:35
Krzysiek: pazio zauwaz ze 9=√34
4 maj 22:35
pazio: 
ja nie wiem
4 maj 22:36
Krzysiek: bogdan to juz jest
4 maj 22:36
pazio: ale krzysiu ja nie rozumiem. zauważyłam i co w związku z tym?
4 maj 22:37
Krzysiek: sorki ale ja spadam, jutro mam angielski musze sie przespac narka
4 maj 22:37
Damian: moze tak
| log52 | |
| * log59 = log52 * log 533 : log312 = |
| log5√3 | |
log
52 * 2log
53 * 2log
53 = log
52 * 4log
53
4 maj 22:38
JAaa: A ja dalej nie rozumiem
4 maj 22:38
pazio: tez mam jutro angola
4 maj 22:38
Bogdan:
Tak, ale chciałem pokazać krok po kroku dojście do wyniku.
4 maj 22:39
Damian: teraz to juz nie wiem co dalej
4 maj 22:40
JAaa: Dzięki
4 maj 22:40
Damian: Bogdanie... jesli mam dobrze powiedz mi co teraz moge zrobic

powtarzam jesli
4 maj 22:41
pazio: JAaa wyluzuj na razie kombinujemy
4 maj 22:41
JAaa: Ahaa spokoo
4 maj 22:43
Bogdan:
Damianie, są nieścisłości w Twoich przekształceniach, ale kierunek jest dobry
4 maj 22:45
pazio: ja nie mam pojęcia, więc JAaa wybacz
4 maj 23:04
Damian: Rozumiem... poprawie je...
4 maj 23:50
JAaa:
5 maj 13:33
=0: Jesli wciąż Cię interesuje to z log to może tak : Log
59 zamieniasz na Log
√39
dzielone na Log
√35 ( za pomocą wzoru ) potem ( znowy za pomocą tego samego
wzoru ) zamieniasz Log
√32 dzielone na Log
√35 na Log
52 i
wychodzi nam Log
52 * Log
√39 teraz zamieniasz Log
√39 na liczbę 4
bo
√3 do potęgi 4 wychodzi chyba 9 i zostaje nam Log
52 * 4 czyli Log
516
. Ale to jakas brzydka liczba wyszła więc nie wiem czy to dobrze, zalezy jak jest w
odpowiedziach
5 maj 15:05
aneek: a ilee to log2 2√2

?
ta pierwsza 2 jest mała
6 maj 19:32