Rozwiąż równania bardzo proszę o pomoc
parkiet: 3(x−1)(x+2)−2x(x−1)(x+3)=0
(1−2x)2 − (1−2x)(x2+3)=0
(x−3)(2x+2)=(x−3)(x2−6)
x2(2x−3)(x+2) =x3−2x2
7 wrz 17:28
ICSP: z pierwszego wyciągnij (x−1) przed nawias
z drugiego (1−2x)
z trzeciego (x−3)
z czwartego x2
Tylko w III oraz IV przerzuć wszystko na jedną stronę.
7 wrz 17:39
parkiet: ale najpierw w I wumnożyc to co przed nawiasem? kompletnie nie weim proszę o rozwiązanie bo
już każdy przykład robie 5 razy i nie wychodzi..
7 wrz 17:44
parkiet: jak mam 3 przed nawiasem w I równaniu to ją mnoże z pierwszym nawiasem czy jak?
7 wrz 17:46
Saizou : 3(x−1)(x+2)−2x(x−1)(x+3)=0
(x−1)(3(x+2)−2x(x+3))
7 wrz 17:47