ZADANKO
K:
Rozwiąż równanie:
sin2012x + cos2012x = 1
7 wrz 17:26
K:
Podbijam.
7 wrz 19:01
ICSP: sin
2012x + cos
2012x − sin
2x − cos
2x = 0
sin
2x(sin
2010x − 1) + cos
2x(cos
2010x−1) = 0 ⇒
sin
2x(sin
2010x − 1) = 0 ∧ cos
2x(cos
2010x − 1) = 0
7 wrz 19:07
PW: A dlaczego z zerowania się sumy wyciągnąłeś wniosek o jednoczesnym zerowaniu się składników?
8 wrz 16:33
ICSP: Dobrze. Załóżmy więc że obydwa nie są równe 0. Mamy wtedy że :
cos
2x(cos
2010x − 1) ≠ 0 czyli mogę podzielić równanie przez tą liczbę
| sin2x(sin2010x−1) | |
| = −1 |
| cos2x(sin2010x − 1) | |
| | sin2010x−1 | |
tg2x( |
| = − 1 |
| | cos2010x−1 | |
mamy sprzeczność . Iloczyn dwóch liczb ujemnych zawsze jest dodatni. Zostaje więc że obydwa
składniki muszą być równe 0
8 wrz 17:14