Płaszczyzny
axim: Oblicz odległość punktu A od płaszczyzny π
A(5,1,−1)
π: 2x−4y−4z+4=0
Prosze o rozwiązanie
7 wrz 16:51
pigor: ... możesz np. ze wzoru analogicznego do tego na płaszczyźnie,
czyli
| | |2*5−4*1−4*(−1)+4| | | |10−4+4+4| | |
d= |
| = |
| = |
| | √22+(−4)2+(−4)2 | | √4+16+16 | |
| | |14| | | 14 | | 7 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = 2 |
| . ...  |
| | √36 | | 6 | | 3 | | 3 | |
7 wrz 17:01
axim: dzięki mi wyszło tak samo, ale w odpowiedziach mam inny wynik
7 wrz 17:05
pigor: ...niemożliwe

, czy na pewno dobrze przepisałeś dany punkt i równanie płaszczyzny
7 wrz 17:09
axim: dane są dobre, robiłem tak samo jak ty i mam ten sam wynik, a w odpowiedziach jest 3
7 wrz 17:14
pigor: to równanie płaszczyzny mi się nie podoba dlaczego autor zadania daje współczynniki, które
można skrócić przez 2, a więc może któryś z nich nie jest taki . ...
7 wrz 17:23
axim: no i mi wyszło najpierw trzeba było te współczynniki podzielić przez 2 i odległość wychodzi 3
dzięki za pomoc
7 wrz 17:35
pigor: ... no to II sposób :
A=(5,1,−1) , π: 2x−4y−4z+4=0 ⇔ x−2y−2z+2=0 , to
| x−5 | | y−1 | | z+1 | |
| = |
| = |
| − równanie kanoniczne prostej ⊥ π przez dany punkt, zatem |
| 1 | | −2 | | −2 | |
(x,y,z)=
(5+t, 1−2t, −1−2t) = A' (*) − jej równanie parametryczne (rzut prostokątny danego
punktu na π) i szukam t takie, że 5+t−2(1−2t)−2(−1−2t)+2=0 ⇔ 5+t−2(1−2t)−2(−1−2t)+2=0 ⇔
| | 7 | |
⇔ 7+t+8t=0 ⇔ t=− |
| , no to podstaw to t do (*) o oblicz sobie odległość |AA'|= √...... |
| | 9 | |
7 wrz 17:36
pigor: ... chyba żartujesz, że wyszło ci to 3

, przecież to jest ta sama płaszczyzna przed , czy po
podzieleniu przez 2

. ...
7 wrz 17:40
axim: to sprawdz
7 wrz 17:43
pigor: ... ale jaja

faktycznie wychodzi
3 , dlaczego

, może ktoś mi to wytłumaczyć
7 wrz 18:17
axim: to jakby ktoś mógł to sprawdzić i podać prawidłowy wynik
7 wrz 20:05
Basia:
a to jakim cudem ?
π: x − 2y − 2x +2 = 0
P(5; 1; −1)
| | |1*5−2*1−2*(−1)+2| | |
d = |
| = |
| | √12+(−2)2+22 | |
| 5−2+2+2 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = |
| |
| √1+4+4 | | √9 | | 3 | |
którą metodą wyszło
3 ?
tą drugą zaproponowaną przez
pigora ?
7 wrz 20:40