Miki: jaki to będzie wzór na pochodną?
( 2x )' ?
7 wrz 16:41
Miki: mi się wydaje że ten :
(ax) ax lna ?
7 wrz 16:41
Patronus: (ax)'= ax lna
7 wrz 16:42
Miki: dziękuję
7 wrz 16:42
Miki: a czy pochodna z funkcji
f'(x) = (2
x+tgx )(lnx−ctgx)=(2
x ln2 +
1cos2x )(lnx − ctgx )+(2
x +tgx )(
1x
+
1sin2x)
7 wrz 16:49
Patronus: wygląda nieźle
7 wrz 16:51
Miki: więc dobry wynik czy zły?
7 wrz 16:53
rumpek: To nie jest końcowy wynik, ale póki co
7 wrz 16:56
Miki:
a nakierujesz mnie jak dalej to uprzątnąć?
7 wrz 17:01
rumpek: powymnażaj
7 wrz 17:04
rumpek: | 1 | | 1 | | sin2x + x | |
| + |
| = |
| itp.  |
| x | | sin2x | | xsin2x | |
7 wrz 17:05
Miki: nie mam pojęcia jak bedzie ten pierwszy nawias, bo tamte bez zmian prawda?
7 wrz 17:20
Miki: a ten przykład
| | 5x+cosx | | (5−sinx)(x2*lnx)−10x+2cosx | |
f'(x) = |
| = |
| ?
|
| | x2 * lnx | | (x2*lnx)2 | |
7 wrz 17:31
Miki: bardzo proszę was o pomoc
7 wrz 17:40
7 wrz 17:43
Miki: chodzi mi tylko o sprawdzenie czy dobrze obliczam
7 wrz 17:43