l. rzeczywiste
Kamil: Uzasadnij, że liczba
√5+2√6 * √5−2√6 jest wymierna.
7 wrz 16:35
rumpek: √5 + 2√6 * √5 − 2√6 = √(√3 + √2)2 * √(√3 − √2)2 =
|√3 + √2| * |√3 − √2| = ...
7 wrz 16:37
Timmy: A nie prościej: ... = √25−24 = √1 = 1
7 wrz 16:40
+-: √5+2√6 * √5−2√6=√52−(2√6)2=
7 wrz 16:47
Kamil: też mi wyszło 1, ale dzięki za pomoc
7 wrz 16:51
AS: Chłopie,przecież parę postów niżej to zadanie na kilka sposobów
miałeś rozwiązane.
A Tobie nie chce się poszukać i samodzielnie rozwiązać.
7 wrz 16:56
Saizou : można też
a=√5−2√6*√5−2√6
a2=(5−2√6)(5+2√6) zauważamy wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
a2=52−(2√6)2
a2=25−4*6
a2=25−24
a2=1
a=1 lub a=−1
i mam pytanie dlaczego a=−1 odpada?
7 wrz 16:58
pigor: ,,, bo przyjąłeś sobie
a= √... , ale i nie zrobiłeś założenia
a≥0 . ...
7 wrz 17:06
Basia:
a po co podnosić do kwadratu ?
a = √5−2√6*√5−2√6 = √(5−2√6)(5+2√6) = √52 − (2√6)2 =
√25−4*6 = √1 = 1
koniec zabawy
8 wrz 03:37