wektor prędkości
jadzia: wektor prędkości
określ:
wektor predkosci punktu B.
S
A=S
0sin(ωt) [m]
S
0=const [m]
ω=const [rad/s]
AB=a [m]
rysunek w linku:
http://tinypic.pl/o810v6o2sn7p
proszę o pomoc
7 wrz 16:20
anmario:
Niech s
x będzie drogą przebywaną przez punkt B w czasie t, reszta danych jak u Ciebie,
dodatkowo:
S
B = const: początkowa odległość punktu B od układu współrzędnych (można przyjąć ją równą
zero)
S
A2 + (S
B−s
x)
2 = AB
2
Stąd:
s
x = S
B −
√AB2 − Sa2
i po podstawieniu zależności na S
A:
s
x = S
B −
√AB2 − s02sin2(ωt)
Oznaczając s
y składową drogi w kierunku OY:
s
y = 0
Prędkość to pochodna drogi po czasie:
| | dsx | |
vx = |
| (mam nadzieję, że to policzysz sama) |
| | dt | |
Szukany wektor:
→
V = [v
x, v
y]
7 wrz 17:09
jadzia: właśnie i tu ma problem jak obliczyć dsx/dt....
7 wrz 18:07
anmario:
| dsx | | 1 | |
| =( SB − √AB2 − s02sin2(ωt) )' = |
| * |
| dt | | 2 * √AB2 − s02sin2( ωt ) | |
| | 1 | |
(AB2 − s02sin2(ωt) )' = |
| * (− 2ωsin(ωt) * cos(ωt)) |
| | 2 * √AB2 − s02sin2( ωt ) | |
Mam nadzieję, że dasz radę zapisać to w jakiejś bardziej zwartej formie.
7 wrz 19:24
anmario:
| dsx | | 1 | |
| =( SB − √AB2 − s02sin2(ωt) )' = |
| * |
| dt | | 2 * √AB2 − s02sin2( ωt ) | |
| | 1 | |
(AB2 − s02sin2(ωt) )' = |
| * (− 2ωsin(ωt) * cos(ωt)) |
| | 2 * √AB2 − s02sin2( ωt ) | |
Mam nadzieję, że dasz radę zapisać to w jakiejś bardziej zwartej formie.
7 wrz 19:25
jadzia: dziękuję bardzo z tym już sobie napewno poradze
7 wrz 19:42