potęgi
dziwne: Znacie jakąś zależność co do potęg i jej podstawy ? ze mamy tam liczbe x i ze cyfra jednosci
albo dziesiatek co jakis czas bedzie taka sama. istnieje cos takiego ?
7 wrz 16:15
Patronus: a o co chodzi?
7 wrz 16:16
dziwne: Nauczyciel nas zapytał i mamy sie dowiedzieć .

nie mam bladego pojęcia.
7 wrz 16:17
Patronus: No weźmy np 2
21 = 2
22 = 4
23 = 8
24 = 16
25 = 32
26 = 64
...
i jak widać cyfra jedności będzie się powtrarzać w kolejności 2,4,8,6 inne nigdy nie wystąpią
Może o to chodzi?
7 wrz 16:36
+-: na początek wygląda na to, że każda liczba podniesiesina do 5 potęgi ma taką samą cyfrę
jednostek
7 wrz 17:02
PW: Aż takiej regularności nie ma. Trzeba po prostu ułożyć rodzaj "tabliczki mnożenia" dla każdej
liczby jednocyfrowej (w tej tabliczce jako wynik ma być tylko ostatnia cyfra mnożenia).
Na przykład dla 1 będą to same 1 (każda liczba zakończona jedynką pomnożona przez liczbę
zakończoną jedynką będzie miała wynik zakończony jedynką).
To samo dla liczby zakończonej cyfrą 6. Dla innych trzeba trochę popisać, tak jak to zrobił
Patronus.
8 wrz 16:48