procenty
zadanie: Na ile miesiecy nalezy zlozyc lokate w banku aby zwiekszyc zlozona kwote o 2% jezeli aktualna
roczna stopa procentowa (dla lokat w tym banku) jest rowna 6%?
7 wrz 16:10
Saizou : 6% na rok, zatem 2% na kwartał
7 wrz 16:14
Patronus: | | 1 | | 1 | |
jak chcesz mieć |
| zysku który możesz mieć w rok to wystarczy wpłacić na |
| roku |
| | 3 | | 3 | |
czyli 4 misieące
7 wrz 16:16
zadanie: dlaczego 2% na kwartal?
7 wrz 16:42
Patronus:
6% − 12 miesięcy
2% − x miesięcy
7 wrz 16:43
Saizou : 6% − 12 miesięcy(rok)
2%− x miesięcy
0,06x=0,24
x= 4 miesiące (a to jest kwartał)
7 wrz 16:45
pigor: ...

racja , bo niech
x=? − szukana
liczba miesięcy , to
dla lokaty wartości k , chcemy aby :
| | 6% | |
k(1+ |
| ) x =102%k ⇔ (1+0,5%)x=102% ⇔ (1+0,005)x=1,02 ⇔ |
| | 12 | |
⇔
1,005x=1,02 ⇒ ln1,005
x= ln1,02 ⇔ x ln1,005= ln1,02 ⇔
| | ln1,02 | |
⇔ x= |
| ≈ 3,970... = 4 po tylu miesiącach . ....  |
| | ln1,005 | |
7 wrz 16:51
zadanie: kwartal ma 3 miesiace
7 wrz 17:07
Saizou : mój błąd przepraszam
7 wrz 17:15
zadanie: a da sie to zrobic za pomoca wzoru na procent prosty?
8 wrz 15:45
zadanie: ?
8 wrz 20:27
zadanie: ?
9 wrz 08:18
zadanie: ?
9 wrz 10:23