wykladnicza
Overplay: Okresl liczbe rozwiazan rownania m(4x−2x)=1−m w zaleznosci od parametru m
7 wrz 15:23
Godzio:
2
x = t, 4
x = 2
2x = (2
x)
2 = t
2
mt
2 − mt + m − 1 = 0
1
o m = 0
−1 = 0, sprzeczność
Brak rozwiązań
2
o m ≠ 0
| | ⎧ | Δ > 0 | |
| (*) | ⎨ | t1t2 > 0 |
|
| | ⎩ | t1 + t2 > 0 | |
Dwa rozwiązania
Jedno rozwiązanie
| | ⎧ | Δ ≥ 0 | |
| (***) | ⎨ | t1t2 > 0 |
|
| | ⎩ | t1 + t2 < 0 | |
Brak rozwiązań
| | ⎧ | Δ = 0 | |
| (****) | ⎨ | t1t2 > 0 |
|
| | ⎩ | t1 + t2 > 0 | |
Jedno rozwiązanie
(*****) Δ < 0
Brak rozwiązań
Chyba wszystko wyczerpałem, mam nadzieję, że się nie pomyliłem
7 wrz 15:51
Godzio: Teraz patrz, że (*) można połączyć z (****), dając warunek Δ ≥ 0
7 wrz 15:53
AS: Moje rozwiązanie
Podstawienie: 2
x = t , 4
x = t
2
Stąd równanie
| 4 − 3*m | |
| >= 0 , m = 0 odpada,gdyż mianownik staje się zerem |
| m | |
Do rozwiązania nierówność
m*(4 − 3*m) > 0 co daje w rozwiązaniu m ∊ (0.4/3>
7 wrz 16:53
zd: Mam jeszcze jedno pytanie, co gdyby przy x byla wartosc bezwzgledna jak zmienilo by sie
rozwiazanie?
7 wrz 21:10
Maslanek: Nie zmieniłoby się

t=2
x; t>0
Podobnie:
n=2
|x|; n>0
AS, Twoje rozwiązanie jest nieprawidłowe.
7 wrz 21:23
Basia:
zmieniłoby się
dla t = 2|x| musi być t≥1 i trzeba to uwzględnić
7 wrz 21:27
zd: czyli jezeli bylaby wartosc bezwzgledna to odpadly by przypadki (**) i (***)?
7 wrz 21:32
Maslanek: No tak...

Debil −,−
7 wrz 21:39
Basia: nie
zd to byłyby w ogóle inne warunki; oprócz warunku na Δ
ale ja bym to rozwiązywała inaczej; trochę tak jak Godzio, a trochę tak jak AS
byłoby
m(t
2−t) = 1−m
1.
m=0
0 = 1
sprzeczność czyli dla m=0 nie ma rozwiązania
2.
dla m≠0 mamy
funkcja f(t) = t
2−t = t(t−1) przyjmuje wartości z przedziału <−
12; +
∞)
i w przedziale <
12;+
∞) jest rosnąca
ponieważ t≥1 ⇒ t∊<1;+
∞) i w tym przedziale moja funkcja jest rosnąca ⇒
przyjmuje wartości z przedziału <0; +
∞)
(wykres tej funkcji to tylko niecała część rosnącej gałęzi paraboli)
czyli
| | 1−m | |
dla |
| < 0 nie ma rozwiązania |
| | m | |
| | 1−m | |
dla |
| ≥0 jest jedno rozwiązanie |
| | m | |
rozwiązać te nierówności i koniec
7 wrz 22:04
zd: a jezeli chcialbym robic to sposobem takim jak Godzio to jakie warunki musialbym zapisac?
7 wrz 23:01
Basia:
dla t
1, t
2≥1 nie tak łatwo te warunki sformułować
niestety analogia tu nie działa i nie wystarczy napisać
t
1*t
2 ≥ 1
t
1+t
2 ≥ 2
bo to za mało; przykład t
1 =
12 t
2=10
prawdę mówiąc w tej chwili nie wiem jaki warunek byłby wystarczający
wydaje mi się, że niczego podobnego do wzorów Vieta'a nie da się sformułować
trzeba by więc było:
mt
2−mt +(m−1) = 0
Δ= m
2 −4m(m−1) = −3m
2 + 4m = m(4−3m) ≥ 0
dla m=
43 mamy Δ=0
| | m | | 1 | |
t0 = |
| = |
| nie spełnia warunków |
| | 2m | | 2 | |
dla m∊(0;
43)
niestety tylko tak
ponieważ już wiemy, że m>0 mamy
m −
√−3m2+4m ≥ 2m
−
√−3m2+4m ≥ m
sprzeczność bo lewa ujemna, a prawa dodatnia
m +
√−3m2+4m ≥ 2m
√−3m2+4m ≥ m /()
2
−3m
2+4m ≥ m
2
−4m
2 + 4m ≥ 0
4m(1−m) ≥ 0
m∊<0;1>
ostatecznie: m∊(0;1)
czyli dla m∊(0;1) mamy jedno rozwiązanie
a dla m∊(−
∞;0>∪<1;+
∞) nie ma rozwiązania
o ile się tam gdzieś nie pomyliłam w rachunkach
7 wrz 23:56
Basia:
poprawka:
m∊(0;1> ⇒ jedno rozwiązanie
m∊(−∞;0>∪(1;+∞) ⇒ nie ma rozwiązania
8 wrz 00:14