Oblicz objętości narysowanych graniastosłupów prostych
Artur09:

Proszę o pomoc jestem kiepski z matematyki Treść zadania :
1)Oblicz objętości narysowanych graniastosłupów prostych
Z góry dzięki za pomoc
4 maj 21:59
Krzysiek: VA=105
4 maj 22:00
Krzysiek: Vb=96
4 maj 22:01
Krzysiek: w tym trzecim to jest tam gdzies kat prosty

w podstawie?
ogolnie to V graniastoslupa= Pole podstawy *wysokosc
4 maj 22:02
Zoraj: VB=PpxH
Pp=12ah a=6, h=4, H=8
VB=12 x 8 = 96
4 maj 22:04
Krzysiek: zoraj takie to sie w pamieci liczy
4 maj 22:04
Zoraj: W tym trzecim podstawą jest trapez?
4 maj 22:04
Krzysiek: policz C bo mam zacmienie
4 maj 22:04
Krzysiek: wlasnie, co jest podstawa w C

?
4 maj 22:05
Zoraj: Takie ładne rysunki zasługują na obliczenia
4 maj 22:05
Zoraj: VC=96 jeśli to jest trapez
4 maj 22:06
Artur09: Dzięki za takie szybkie odpowiedzi ale jestem bardzo kiepski z matematyki i możecie mi pomóc
jak się to liczy po kroku
Przykład A
wzór jest na objętość taki V=Pp x H a jak się oblicza pole podstawy graniastosłupa ?
4 maj 22:25
Krzysiek: w A masz w podstawie trojkat prostokatny
czyli pomnoz przez siebie dlugosci przyprostokatnych i podziel otrzymany wynik przez 2. no i
oto masz pole podstawy A
4 maj 22:26
Krzysiek: w B jest trojkat rownoramienny z kolei
4 maj 22:26
Krzysiek:

ktorego ramiona maja po 5 a podstawa 6
4 maj 22:27
Krzysiek: czyli z twierdzenia pitagorasa liczysz wysokosc h, aby potem znajac juz h policzyc pole
trojkata
4 maj 22:28
Krzysiek: h=4 czyli pole rowna sie (4*6):2=12
4 maj 22:28
Krzysiek: a jak mi jeszcze powiesz co jest dokladnie podstawa w C to ci powiem co i jak w tym przypadku
4 maj 22:29
Artur09:

to w C poprawiony rysunek
I wiem tylko tyle że będzie się równać objętość graniastosłupa 108
4 maj 22:44
Lalik:

P
ABD =
12 * 1 * 8 = 4
Prosze łatwe dalej nie umiem.
14 kwi 19:46
Lalik: ok mam
C)
PABD=12*1*8=4
PBCD=12*7*4=14
Pp=14+4=18
V=Pp*h
V=18*6=108 [j3]
14 kwi 19:50
...zs: a) Pp= 1/2 * 5 * 7=17,5
V=17,5 *6 = 105
Dobrze to?
11 maj 20:06
ewqfr: HELP ME
25 maj 19:50
karol:
12 lis 18:42
nita: ∞≥∫htu⊂jy
7 kwi 20:19