?
Patryk: jak najprościej rozwiązać taki układ
| ⎧ | a2+b2=c2 | |
| ⎨ | ab=1 |
|
| ⎩ | a+b+c=√3+√5 | |
7 wrz 15:16
ICSP: Może daj pełną treść zadania
7 wrz 15:28
Patryk: wiedziałem
7 wrz 15:32
Patryk: do tego doszedłem sam, ale to bede próbował inaczej dalej sam
7 wrz 15:32
ICSP: Pole trójkąta prostokątnego jest równe 1 a suma długości wszystkich jego krawędzi wynosi √3 +
√5. Oblicz długości krawędzi ?
7 wrz 15:36
ICSP: nie czekaj

P = 2
7 wrz 15:39
Godzio:
Najłatwiej:
a
2 + b
2 = (a + b)
2 − 2ab = (
√3 +
√5 − c)
2 − 2 = c
2
c
2 = 3 + 5 + c
2 − 2c(
√3 +
√5) + 2
√15 − 2
2c(
√3 +
√5) = 2
√15 + 6
| | √15 + 6 | |
c = |
| itd. ... |
| | √3 + √5 | |
7 wrz 15:45
Godzio:
| | √15 + 3 | | √3(√5 + √3) | |
c = |
| = |
| = √3 |
| | √3 + √5 | | √3 + √5 | |
Tak fajnie poszło
7 wrz 15:46
7 wrz 15:49
Patryk: dzieki
7 wrz 17:22