kolejne zadanie z dowodem ;)
demo: Witam

Czy moglibyście mi sprawdzić czy mam w 100% poprawnie opisane zadanie z dowodem?
"Korzystając z definicji funkcji rosnącej wykaż, że funkcja f(x)=3x−5 jest rosnąca."
Założenia:
D
f = R
x
1 ⋀ x
2 ∊ R
x
1 < x
2
Teza:
f(x
1)
Dowód:
f(x
1)−f(x
2) = (3x
1−5) − (3x
2−5) = 3(x
1 − x
2)
c.n.u.
Uzasadnienie:
3(x
1 − x
2) − bo iloczyn liczb o różnych znakach zawsze jest ujemny
Liczę na pomoc! Pozdrawiam
7 wrz 14:49
Ajtek:
Zapisz raz jeszcze tezę, nie widać co tam jest.
7 wrz 14:57
Mila:
Początek masz dobry.
T:
f(x1)<f(x2)
D:
Z założenia : x1 < x2⇔x1−x2< 0
Mamy wykazać, że :f(x1)<f(x2)⇔f(x1)−f(x2)<0
f(x1)−f(x2)=(3x1−5) − (3x2−5) = 3(x1 − x2)<0 z zał.
cnw
7 wrz 15:02
demo: @Ajtek musiałem nie dopisać
oczywiście ma być f(x
1)<f(x
2)
dzięki @Mila!
7 wrz 15:24
Mila:
7 wrz 22:17
demo: Witam, a co powiecie na to:
| | 2x−1 | |
f(x)= |
| jest rosnąca w zbiorze R+ |
| | x | |
już nie będę tego tak dokładnie opisywał
| 2x1−1 | | 2x2−1 | | x2(2x1−1)−x1(2x2−1) | |
| − |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
x
1x
2 na pewno będzie plusowe bo należą do zbioru liczb dodatnich
i co dalej?
15 wrz 16:18