Rozwiąż układ równań metodą podstawiania.
Amator matematyki:
A) 2y − 5x = 6
−x = −y +6
B)
2x − 5(y+1)= − 5
−x + 2(y+2)=4
C)
2y − (3+y) = 0
−x+y/2 = 2
Proszę o pomoc.
7 wrz 14:13
Patronus:
A)
Drugi równanie pomnóż przez (−1) i dostaniesz
x = y − 6
i taki x wstaw do pierwszego równania
2y − 5(y−6) = 6
i rozwiąż równanie pierwszego stopnia
7 wrz 14:18
Patronus:
B) z Drugiego równania po przekształceniu dotsniesz:
x = 2(y+2)−4
i tak jak w A) wstaw do drugiego równania i oblicz
C)pomnóż drugie równanie przez 2, i doprowadź do postaci
x = ...
i reszta analogicznie
7 wrz 14:20
asdf: | 2y − 5x = 6
| −2x + 2y = 12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x = −6
x = 2
2y − 10 = 6
y = 8
7 wrz 14:20
Amator matematyki: A jest jakaś strona gdzie dokładnie jest opisane to wszystko ?
7 wrz 14:23
7 wrz 14:32