plani
Krzysiek: dane sa 2 kola o promieniu dlugosci 5 cm, wiedzac, ze srodek jednego z kol nalezy do okregu
drugiego kola, oblicz pole wspolnej czesci kol
4 maj 21:45
Krzysiek:

to o ta zakropkowana czesc chodiz prawda?
4 maj 21:47
Krzysiek: jakies pomysly
4 maj 21:47
Krzysiek: wie ktos jak to ruszyc
4 maj 21:51
pazio: tak
4 maj 22:00
pazio: w sensie że to o tę zakropkowaną część chodzi
i gratuluję kropek, bo obstawiam, że wymagało cierpliwości
4 maj 22:01
Krzysiek: tak zakropkowana
4 maj 22:03
Krzysiek: jakas idea rozwiazania
4 maj 22:03
pazio: no właśnie rozkminiam... ale słabo mi to idzie jak na razie... myślałam coś z trójkątów...
4 maj 22:05
pazio: mam!
4 maj 22:06
Krzysiek: to nie pisz rozw tylko daj cynka jak to ugryzc
4 maj 22:06
pazio: nie, czekaj, wcale nie mam.
4 maj 22:06
Krzysiek: kurcze pazio, to ty jestes kobieta

, bo pazio to tak jakos meska forma zalatuje
4 maj 22:07
pazio: już mam
podziel sobie to pionową kreską i z odcinka koła oblicz
4 maj 22:07
pazio: bo ja jestem mężczyzną w kobiecym ciele ale nikt mi nie wierzy:(
4 maj 22:08
pazio: ale czaisz jak zrobić?
4 maj 22:09
Krzysiek: z wycinka kola tego nie policzysz bo to nie jest wycinek kola

tylko jakis taki fragment jakby
odciety
4 maj 22:10
Krzysiek: fragment odciety cieciwa, jak podzielisz na pol
4 maj 22:10
Bogdan:

Wskazówka:
Jakie to trójkąty (chodzi o czerwone trójkąty).
4 maj 22:14
pazio: nie z wycinka, tylko z odcinka. to dwie rzeczy są
4 maj 22:15
Krzysiek: sa rownoboczne
4 maj 22:15
Krzysiek: no ale co z tymi fragmentami dookola trojkatow?
4 maj 22:15
pazio: no tak jakby równoramienne jeśli nie równoboczne
4 maj 22:16
Krzysiek: to jak to bedzie z odcinka kola w takim razie pazio

4 maj 22:16
Krzysiek: so rownoboczne bo ich sciany to promienie
4 maj 22:16
pazio: odcinek kola to wycinek odejmujac trojkat ktory ci powstaje z polaczenia promieni i cieciwy
4 maj 22:19
Krzysiek: dobra to juz wiem jak to zrobic z wykorzystaniem odcinka
4 maj 22:19
pazio: dobra piszę
4 maj 22:19
pazio: dobra to nie piszę
4 maj 22:20
Krzysiek: nie pisz

wiem juz

kurze nawet nie wiedzialem ze jest wzor na pole odcinka
4 maj 22:20
pazio: a co? maturka czy poziom wyżej? czy poziom niżej? wątpię w to niżej boś Ty mądry chłop
4 maj 22:21
Krzysiek: maturka
4 maj 22:23
@Basia:
Pole = 2*[ 2*(pole wycinka) − pole trójkąta ]
pole wycinka = 16*(pole koła)
4 maj 22:23
Krzysiek: kurcze no seryjka nie slyszalem o takim wzorze na przestrzeni kilkunastu lat mojej edukacji
4 maj 22:23
Krzysiek: tzn znam juz ten wzor, via wikipedia
4 maj 22:23
Krzysiek: w innej postaci nieco ale zawsze
4 maj 22:24
@Basia: To nie wzór, to widać w tym przypadku. Nie musi tak być zawsze.
4 maj 22:25
Bogdan:

Zakreskowany czerwonym kolorem obszar to odcinek koła. Pole tego odcinka jest
równe różnicy pola wycinka koła o kącie środkowym 60
o i pola trójkąta równobocznego.
4 maj 22:25
pazio: maturka, nie krzyw się

dasz radę
4 maj 22:27
@Basia: A pole odcinka = (zawsze) pole wycinka − pole trójkąta
4 maj 22:27
Bogdan:
Szukane pole jest sumą pól czterech takich odcinków koła i pól dwóch trójkątów
równobocznych.
4 maj 22:28
Krzysiek: ok juz wiem dawno

ju zzrobilem wyszlo mi cos takiego:
4 maj 22:31
pazio: chcesz sprawdzenia?
4 maj 22:37