Którym graczem chcesz zostać?
Wojtek: Dwaj gracze grają w następującą grę:
Pierwszy losuje z urny zawierającej 5 kul białych i 5 czarnych do momentu
wylosowania kuli białej i zdobywa tyle punktów ile razy losował
Drugi rzuca monetą do momentu wyrzucenia orła, ale niezależnie od wyniku
kończy po maksymalnie 6 rzutach. Zdobywa on tyle punktów ile wykonał
rzutów monetą.
Wygrywa ten z graczy, który zdobędzie więcej punktów. Którym graczem
chcesz zostać?
wg mnie:
Gracz 2 może mieć max 6pkt, więc jeżeli P otrzymania przez gracza 1 6pkt jest większe niż przez
gracza 2, to lepiej być graczem 1
A − gracz 1 ma 6pkt
| | | |
P(A) = | * (12)1 * (12)5 = 6 * (12)6 |
| | |
B − gracz 2 ma 6pkt
tu są dwie możliwości, może wylosować r,r,r,r,r,r oraz r,r,r,r,r,o
P(B) = 2 * (
12)
6
więc lepiej być graczem 1
dobrze?
Patronus: Trzeba by policzyć wartość oczekiwaną
Gracz 1:
| | 1 | |
zdobywa 1 punkt jeśli od razu wylosował białą P = |
| |
| | 2 | |
| | 25 | | 5 | |
zdobywa 2 punkty jeśli za drugim razem biała P = |
| = |
| |
| | 90 | | 18 | |
| | 5 | |
zdobywa 3 punkty jeśli za trzecim biała P = |
| |
| | 36 | |
| | 5 | |
Zdobywa 4 punkty jeśli za czwartym biała P = |
| |
| | 84 | |
| | 5 | |
zdobywa 5 punktów jeśli za piątym biała P = |
| |
| | 252 | |
| | 1 | |
Zdobywa 6 punktów jeśli za szóstym razem biała P = |
| |
| | 252 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 1 | |
I teraz EX = 1* |
| + 2* |
| +3* |
| +4* |
| +5* |
| +6* |
| = ... |
| | 2 | | 18 | | 36 | | 84 | | 252 | | 252 | |
Policz to i wartość oczekiwaną dla drugiego gracza, jak porównasz to ten co będzie miał wyższą
ma lepiej