Pomóżcie w zadankach proszę
Knopers: Mam kilka zadanek pomożcie prosze:
1.Pochodna z x3/3−x2.
2. Całka x* sin(2x+3)dx
3. Całka 4x*sin wx dx+7 / x2+x−2 dx
7 wrz 11:25
Patronus:
1)
| | x3 | | 3x2*(3−x2) − x3(−2x) | |
( |
| )' = |
| |
| | 3−x2 | | (3−x2)2 | |
7 wrz 11:31
niuans: 1 ze wzoru
2 przez części
3 straszny bałagan− napisz dobrze
7 wrz 11:33
Knopers: i to trzeba zredukować bo jak ja zredukowałem to mi wyszlo 9x2/9 dobrze?
7 wrz 11:33
Knopers: 3. Całka 4x*sin 2x dx
4. Całka −x+7/ x2+x−2
7 wrz 11:35
Krzysiek: 3) przez części
u=4x
v'=sin2x
4) rozbij ułamek na ułamki proste
7 wrz 11:42
Knopers: Aha to dobrze robiłem

a mozecie mi napisac jaka pochodna wyjdzie na końcu w tym 1?
7 wrz 11:44
Krzysiek: Patronus rozpisał...
7 wrz 11:49
Knopers: i co tak to trzeba zostawic czy wymnozyc przez nawias i poskracac
7 wrz 11:54
niuans: można uporządkować i skrócić
wyjdzie
7 wrz 11:56
Krzysiek: jak dla mnie to tak ładnie nie wyjdzie niuans...
no najwyżej z licznika można x2 wyciągnąć
7 wrz 12:01
niuans: a tak moj błąd
7 wrz 12:06
Knopers: a ja zrobiłem nie wiem jak i mi wyszło 9x2/9. cos takiego ma wyjść? chyba coś zle, ale to
nawiasy wymnożyc? to ja wymnożyłem i wyszło 9x2 − 3x4 +2x4 / 9−x4 dobrze?
7 wrz 12:34
7 wrz 13:05