Pochodne funkcji
Ola: Mam prośbę o sprawdzenie czy dobrze obliczyłam pochodne :
| | 1 | | | |
1) y= |
| i wynik wyszedł mi taki |
| |
| | 2arcsinx | | 2arcsinx2 | |
| | ex−1 | | ex*ex+1−ex−ex | |
2) y= |
| i wynik |
| |
| | ex+1 | | (ex+1)2 | |
7 wrz 11:00
niuans: 2
| ex(ex+1)−ex(ex−1) | | 2ex | |
| = |
| |
| (ex+1)2 | | (ex+1)2 | |
7 wrz 11:07
7 wrz 11:10
Ola: a możesz mi wytłumaczyć krok po kroku dlaczego tak ?
7 wrz 11:23
niuans:
| | f | | f'*g−g*f' | |
wzór ( |
| )'= |
| |
| | g | | g2 | |
2.
f=e
x−1
f'=e
x
g=e
x+1
g'=e
x
7 wrz 11:29
niuans: podstawiasz tylko
natomiast w 1 masz mianownik źle
[2arcsinx]2=4arc sin2x
7 wrz 11:30
Ola: Ok to pierwsze już rozumiem a w tym drugim po podstawieniu i obliczeniu pochodnych wyszło mi
tak
| ex−0*ex+1−ex−1*ex+0 | |
| i nie wiem jak to dalej uporządkować ..  |
| (ex+1)2 | |
7 wrz 11:39
Ola: Czy to jest dobrze uporządkowane ?
7 wrz 11:41
niuans: w moim pierwszym komentarzu jest prawidłowo podstawione
7 wrz 11:51
Ola: Tak wiem że jest dobrze tylko nie wiem dlaczego w ten sposób to zrobileś
7 wrz 12:19
niuans: | | ex−1 | | ex(ex+1)−(ex−1)ex | |
( |
| )'= |
| = |
| | ex+1 | | (ex+1)2 | |
| | e2x+ex−e2x+ex | | 2ex | |
= |
| = |
| |
| | (ex+1)2 | | (ex+1)2 | |
7 wrz 12:24
niuans: teraz już wiesz
7 wrz 12:24
Ola: nadal nie rozumiem
7 wrz 12:35
Ola: a w tym przypadku ? Czy moge zostawić wynik w takiej postaci ?
| | 1 | |
wynik jaki mi wyszedł to − |
| |
| | | |
7 wrz 12:41
niuans: czego dokładnie nie rozumiesz?
jest taki wzór
u nas
f=e
x−1 więc f'=e
x
g=e
x+1 więc g'=e
x
i teraz do wzoru #
7 wrz 12:41
niuans: jeśli masz
| 1 | | −1 | | −1 | |
| * |
| to wynik jest |
| |
| | x2 | | x2+1 | |
u ciebie brak nawiasu albo uwagi
7 wrz 12:46
Ola: licznik w tym przypadku rozumiem tylko nie rozumiem wyniku mianownika .. dlaczego x
2 +1 ?
| | 1 | | x2 | | x2 | |
Przecież 1+ |
| * |
| = 1+ |
| = 2 |
| | x2 | | 1 | | x2 | |
a co do tej wcześniejszej pochodnej to wiem jak to sie podstawia tylko nie rozumiem potem tego
wymnażania ..
7 wrz 12:56
niuans: no wiesz
(a+b)*c=ac+bc każdy składnik sumy mnożysz
7 wrz 13:03
niuans: ex*ex=e2x bo an*am=an+m
7 wrz 13:04
Ola: ok dzięki juz rozumiem

chyba lepiej robić nawiasy jak jest mnożenie i dodawanie
7 wrz 13:09