W laboratorium pracuje 8 osób, które na potrzeby badań mają utworzyć dwa zespoły
Ania: W laboratorium pracuje 8 osób, które na potrzeby badań mają utworzyć dwa zespoły czteroosobowe.
Oblicz prawdopodobieństwo, tego że Lena i Stefan nie będą w tym samym zespole.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
7 wrz 10:41
Buuu:
Prawdopodobieństwo, że Lena trafi do zespołu nr 1 (12), a Stefek do zespołu nr 2 (12)
wynosi 12*12 = 14
Prawdopodobieństwo, że Stefek trafi do zespołu nr 1 (12), a Lena do zespołu nr 2 (12)
wynosi 12*12 = 14
Zatem prawdopodobieństwo, że trafia do różnych zespołów wynosi: 14 + 14 = 12
7 wrz 10:48
Patronus:
do grupy Stefana dolosowuję 3 inne osoby, które nie są Leną, Lena ma w grupie pozostałych
7 wrz 10:51
Aga1.: Ω:Z ośmiu wybiera się 4 osoby, a pozostałe 4 osoby tworzą drugi zespół.
A:
Tak jakby Lena tworzyła sobie zespół. Ona i jeszcze trzy osoby z pośród 6 tworzą jeden zespół(
nie licząc Leny i Stefana), pozostałe 4 osoby tworzą drugi zespół.
7 wrz 10:53
Aga1.: Poprawka
| | | |
IAI=1* | *1=U{6*5*4}{{12*3}=20 |
| | |
7 wrz 10:55
Patronus: Buu − Błąd w tym rozumowaniu polega na tym, że jeśli przyjmiemy prawdopodobieństwo że Stefan
| | 1 | | 1 | |
trafi do zep. nr 1 = |
| to wtedy prawd. że Lenka trafi do 2 jest większe od |
| |
| | 2 | | 2 | |
A to dlatego że skoro Stefan jest już w 1 to w drugim jest więcej wolnych miejsc.
7 wrz 11:05
Szafa: Myślę że jeszcze powinno się jeszcze uwzględnić to, że Stefan i Lena mogą zamienić się ze sobą
miejscami więc zbiór A powinien zostać jeszcze pomnożony przez 2. Tym samy zbiór A = 40
24 wrz 20:24