matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji:
cherryq:
a) y= (1−7x
6
)
5
1
b) y=
(1−x
2
)
4
e
x
c) y=
2x
2
7 wrz 09:50
Aga1.:
a) y
'
=5(1−7x
6
)
4
*(−7*6x
5
)=
7 wrz 10:06
Patronus:
b)
−4(1−x
2
)
3
*(−2x)
y' =
((1−x
2
)
4
)
2
c)
e
x
*2x
2
− e
x
*4x
y' =
4x
4
7 wrz 10:16