funkcje wymierne
adam: Narysuj wykres funkcji f i g.Podaj dziedzinę i równania asymptot wykresu funkcji g.
a) f(x)=4x , g(x)=4x+1
7 wrz 08:59
Skipper:

function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
7 wrz 09:09
Aga1.:

a) kolor czarny
b) g −kolor fioletowy
Wektor przesunięcia [01]
Zaznaczasz punkt (0,1) i rysujesz prostą równoległą do osi x oraz do osi y przechodzącą przez
punkt (0,1) (asymptoty to proste koloru zielonego .
A teraz jak masz wektor przesunięcia to łatwo podać dziedzinę i asymptoty
D: x∊R−{0}
asymptota pionowa x=0
Zbiór wartości
y∊R−{1}
Asymptota pozioma y=1.
7 wrz 09:15
adam: dziękuję
7 wrz 09:20