pole obszaru oganiczonego krzywymi
Natalia: y=x2+2x
y=−x2+3
7 wrz 08:26
sir:
f(x) = x2 + 2x
g(x) = −x2 + 3
f(x) = g(x)
x2 + 2x = −x2 + 3
2x2 + 2x − 3 = 0
x1 = ? będzie a
x2 = ? będzie b
Pole obszaru ograniczonego krzywymi f(x) i g(x):
a∫b[f(x) − g(x)]dx = a∫b[(x2 + 2x) − ( −x2 + 3)]dx = ?
7 wrz 11:22
Krzysiek: sir, zależy jak obliczy: x1 i x2 ...
bo jeżeli: x1 < x2 to otrzymasz wynik ujemny...
7 wrz 11:38
Natalia 1: x1=−1−√7/2
x2=−1+√7/2
7 wrz 11:45
Krzysiek: więc w nawiasie kwadratowym powinno być: g(x)−f(x)
ps po co tyle takich samych tematów zakładasz?
7 wrz 11:47
Natalia 1: nie chcacy
7 wrz 14:41