Walec bardzo prosze o pomoc
zuzka: Wysokość walca jest równa 6cm a promień jego podstawy ma 3cm.Kula ma promien 3√1,5cm która z
brył ma większą objętość. Nie kumam tego bardzo prosze o pomoc zebym to zrozumiala
4 maj 21:24
@Basia: Patrz
15371.
Podstaw do wzoru i wykonaj mnożenie.
To zajmuje mniej czasu niż pisanie czwartego postu tej samej treści.
4 maj 21:33
zuzka: hehe duzo z tego rozumiem
4 maj 21:40
pazio: czego nie rozumiesz konkretnie, może dam radę wyjaśnić
4 maj 21:45
@Basia: pazio szkoda fatygi. Zajrzyj do linku. Wzór podany. Dane wypisane. Podstawić i pomnożyć.
Tego nie zamierzam za nikogo robić.
4 maj 21:47
zuzka: (3√a)3 = a (3√1,5)3 = 1,5 z kad to sie wzielo
4 maj 21:49
zuzka: (3√a)3 = a (3√1,5)3 = 1,5 z kad to sie wzielo
4 maj 21:50
alladyn: zuzka ty tępa strzało
4 maj 21:51
pazio: @Basia, wiesz, wyluzuj, nie każdy ogarnia matmę i to rzeczy, które dla Ciebie są banalne,
odrobinę wyrozumiałości...
4 maj 21:53
pazio: a skad ty to wzielas...?
4 maj 21:54
@Basia:
(3√a)3 = a
bo
3√b = a ⇔ a3=b ( to jest definicja )
pierwiastek 3 stopnia z b to taka liczba a, która podniesiona do potęgi 3 daje b
np. 3√8 = 2 bo 23=8
3√27=3 bo 33 = 27
(3√a)3 = 3√a*3√a*3√a = 3√a*a*a = 3√a3 = a
4 maj 21:54
zuzka: wezcie wyluzujcie nie kumam matmy
4 maj 21:54
@Basia: to jest skopiowane, a przy kopiowaniu bzdury wychodzą
jest jak wyżej
4 maj 21:55
alladyn: to daj spokój idz na humana, to miejsce dla ciebie
4 maj 21:55
pazio: szczerze to ja nie rozumiem tego napisu
a (3√1,5)3 = 1,5
4 maj 21:55
pazio: a już widzę, bo to oddzielnie jest
4 maj 21:56
zuzka: widzisz pazio nie tylko ty tego zapisu nie kumasz
4 maj 21:57
@Basia: nie pazio to jest (3√1,5)3 = 1,5
4 maj 21:58
@Basia: nie pazio to jest (3√1,5)3 = 1,5
4 maj 21:58
pazio: nie, ja już rozumiem
bo to pierwiastek trzeciego stopnia
4 maj 21:59
zuzka: juz skumalam to zadanki
4 maj 22:00