Obliczyć sumę tangensów.
Zoraj: Oblicz sumę tangensów kątów ostrych trójkąta prostokątnego wiedząc, że stosunek pola tego
trójkąta do pola kwadratu, którego bokiem jest przeciwprostokątna danego trójkąta, wynosi
16 (jedna szósta)
4 maj 21:12
pazio: o kiedyś robiłam takie zadanie
4 maj 21:18
Krzysiek: zrob sobie dwa ladne rysuneczki, wypisz zaleznosci i samo sie rozwiaze
4 maj 21:19
pazio: więc myślę że dam radę zrobić je jeszcze raz
4 maj 21:20
Zoraj:
4 maj 21:21
Zoraj: tgα + tgβ = ?
4 maj 21:21
pazio: ej wcale nie. ciekawe jakie te rysunki
4 maj 21:21
pazio: na pewno wiesz, że β=90−α więc liczysz tgα+ctgα
4 maj 21:22
pazio: o już wiem
4 maj 21:25
pazio: a nie, nie wiem.
4 maj 21:25
pazio:
| | a | |
tgα = |
| ← kąt α leży naprzeciwko a |
| | b | |
stąd a = btgα
3b
2tgα = b
2(1+tg
2α)
tg
2α − 3tgα +1 = 0
Δ = 9−4 = 5
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
tgα = |
| ⋁ tgα = |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 21:33
pazio: te tangensy to odwrotności, czyli jeden z nich tgα drugi ctgα i na odwrót:
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
tgα + ctgα = |
| + |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 21:35
Zoraj: Pięknie, idealnie, dzięki wielkie
4 maj 21:38
pazio: proszę bardzo
4 maj 21:39