?
Patryk: dla jakiej liczby naturalnej n spełniony jest warunek n−1≤x<n
x=908 a dalej nie wychodzi
6 wrz 20:04
Patryk: x=7200
6 wrz 20:04
Patryk: ?
6 wrz 20:15
Patryk: ?
6 wrz 20:35
ICSP: tam jest 3 czy 30 ?
6 wrz 20:37
Patryk: 30
6 wrz 20:39
ICSP: w takim razie x = 809100
czyli n = 809101
6 wrz 20:42
Maslanek: W liczniku też powinno być 30, nie?...
x=U{3030(302−1)}{3028 = 302(302−1) = 900*899.
6 wrz 20:43
Patryk: moze napisze swoje rozwiazanie ,ta liczba nie jest za duża ?
6 wrz 20:44
ICSP: jest w granicach przyzwoitości
6 wrz 20:45
Patryk: a jednak wyszło mi tak jak tobie .ale w odpowiedziach mam n=73 a tego nie rozumiem
6 wrz 20:47
ICSP: n = 73 pasuje gdyby były w podstawach potęgi 3 a nie 30

Sprawdź to jeszcze raz
6 wrz 20:48
Patryk: no bo sa 3, jak ja mogłem tego nie zauwarzyć ,

aaaaaaaaaa
6 wrz 20:50
ICSP: god why
6 wrz 20:51
ICSP: | 332 − 330 | | 328(34 − 32) | |
| = |
| = 34 − 32 = 32(32 − 1) = 9*8 = 72 |
| 328 | | 328 | |
mam więc :
n−1 ≤ 72 ≤ n ⇒ n−1 = 72 ⇒ n = 73
6 wrz 20:52
Patryk: ≤ to < ok dzieki koledzy
6 wrz 20:53
ICSP: o rzeczywiście

Powiedzmy że Cie sprawdzam
6 wrz 21:02