Ciągi
Kasiulka: Witam i proszę o pomoc:(
Wiedząc, że Sn = 3n2 − 2n−1 oblicz:
a). (a2 − a1) − 3a3
b). suma ilu wyrazów początkowych wynosi 185?
4 maj 21:01
Zoraj: Brakuje informacji o tym, czy ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny, a może po prostu trzeba
rozważyć dwa przypadki?
4 maj 21:09
Krzysiek: nie, to sie inaczej rozkminialo jakos
4 maj 21:10
Krzysiek: a1=0
a2=7
a3=13
4 maj 21:12
Kasiulka: nie pisze, to jest cała treść zadania
4 maj 21:12
Krzysiek: (a2 − a1) − 3a3=7−39=−32
4 maj 21:13
Krzysiek: a masz odpowiedzi do tego zadania

4 maj 21:13
Krzysiek: wez sprawdz bo nie wiem czy ja tu nowej matematyki nie tworze
4 maj 21:13
pazio: a
2 = S
2 − S
1 = 3*4 − 2*2 − 1 − 3 +2 +1 = 7
a
1 = S
1 = 0
a
3 = S
3 − S
2 = 27 − 6 − 1 − 12 + 4 + 1 = 13
7 − 0 − 3*13 = − 32
3n
2 − 2n − 1 = 185
3n
2 − 2n −186 = 0
Δ = 4 + 12*186 = ...

poległam. rachunki to moja słaba strona akurat
4 maj 21:13
Krzysiek: kurcze to dobrze rozkminilem chyba
4 maj 21:14
Zoraj: skoro to n jest do kwadratu to chyba można wywnioskować, że to ciąg arytmetyczy, tak mi się
wydaje
4 maj 21:14
Kasiulka: nie ma niestety odpowiedzi
4 maj 21:16
Krzysiek: do Kasiulka: jak chcesz policzyc a1 to wstawiasz w miejsce n jedynke i ci wychodzi suma jednego
wyrazu w tym wypadku 0. jak chcesz policzyc a2 to wstawiasz za n dwojke i ci wychodzi 7, tyle
ze to 7 to suma dwoch poczatkowych wyrazow czyli musisz odjac pierwszy wyraz zeby dostac ==>
7−0=7
4 maj 21:16
Krzysiek: to nie jest ciag arytmetyczny
4 maj 21:16
pazio: nie tworzysz, nie martw się. no chyba że popełniliśmy ten sam błąd
4 maj 21:16
Krzysiek: raczej nie

pazio mozesz zerknac na moje zadanie

z prostopadloscianem
4 maj 21:17
Bogdan:
Jeśli dana jest suma Sn n wyrazów ciągu, to an = Sn − Sn−1
4 maj 21:17
Krzysiek: bogdan mozesz sprawdzic czy ja dobrze napisalem te moje wywody powyzej


i moze moglbys
zerknac na moje zadanie


?
4 maj 21:18
Bogdan:
a) (a2 − a1) − 3a3 =
Sn = 3n2 − 2n − 1
S1 = 3 − 2 − 1 = 0
S2 = 12 − 4 − 1 = 7
S3 = 27 − 6 − 1 = 20
a1 = S1 = 0
a2 = S2 − S1 = 7 − 0 = 7
a3 = 20 − 7 = 13
(a2 − a1) − 3a3 = 7 − 0 − 3*13 = −32
4 maj 21:35
pazio: luz już patrzę jeśli znajdę
4 maj 21:37
Krzysiek: spoko pazio, juz rozkmionione
4 maj 21:38
pazio:
4 maj 21:39
Bogdan:
3n2 − 2n − 1 = 185
3n2 − 2n − 186 = 0 i n∊N+
Δ = 4 + 4*3*186 = 4(1 + 3*186) = 4*559, √Δ = 2√559
Nie istnieje liczba n∊N spełniająca podane równanie.
S8 = 175, S9 = 224.
4 maj 21:43