Jednokładnośc figur
sanderson: Dany jest trójkąt równoboczny ABC. Przekształć go jednokładnie względem wierzchołka C w skali
:
a) k= 3
Pomocy!
4 maj 20:54
pazio: hm hm najbanalniej to chyba po prostu narysuj sobie ten trójkąt, przedłuż(przedłóż? już nie
myślę) boki AC i BC(od punktu C, że się tak wyrażę

)
na (pół)prostej AC odłóż 3 razy odcinek AC licząc od wierzchołka A, zrób to samo z BC i masz

i połącz
4 maj 21:44
pazio: może dam radę to narysować
4 maj 21:46
pazio:

idealnie może nie jest ale może coś ogarniesz z tego
4 maj 21:50
pazio: |A1C| = 3x
|B1C| = 3y
4 maj 21:51
sanderson: o kurde. musze pomyslec.
4 maj 22:02
sanderson: ale dzieki.
4 maj 22:03