Pomóżcie
Klaudia: 1.Narysuj wykres funkcji y=|x|−1/|x|−3
2.Rozwiąź nierówność 2x+3/x2−1≥9/8
4 maj 20:49
4 maj 20:50
Klaudia: No nie za bardzo to dopiero pierwsze lekcje z tego działu
4 maj 20:51
sylwia gdansk: Damian moge wiedziec ile masz lat?
4 maj 20:52
Klaudia: Przepraszam sylwia ale czy kolega Damian nie może mi po prostu pomóc. Na przyszłość już będe
wiedziała jak narysować tego typu wykres.
4 maj 20:54
sylwia gdansk: Klaudynko ale ja mu nie kaze Ci nie pomagac przepraszm jezeli Cie czyms urazilam
4 maj 20:56
Damian: mam 21 lat...

a pytasz mnie o wiek bo chce przesunąć wykres

i widzisz w tym jakis mój bład
4 maj 20:58
sylwia gdansk: nie

pytam bo moj kolega tu czasem wchodzi i dlatego
4 maj 21:00
Damian: Aha
4 maj 21:03
sylwia gdansk: oglnie to bym cos powiedzila ale juz teraz mi glupio
4 maj 21:04
Damian: mow

słucham
4 maj 21:05
Damian: | | |x|−1 | |
y= |
| = |x| = x gdy x≥0 |
| | |x−3| | |
| | (x−3) +2 | | (x−3) | | 2 | |
y= |
| = |
| + |
| = |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 2 | | 2 | |
y= |
| −−>(przesuwamy) o wektor[3,−1] −−> y= |
| + 1 |
| | x | | x−3 | |
| | |x|−1 | |
y= |
| = |x| = −x gdy x<0 |
| | |x−3| | |
Spróbuj sama teraz

dokładnie analogicznie do pierwszej części

a nierównością zaraz sie zajme
4 maj 21:14
sylwia gdansk: na politechnice jestes damian?
4 maj 21:15
Damian: niestety nie
studiuje w krosnie (do czerwca) poprawiam wynik matury i chce sie dostac do warszawy do SGSP
szkoła głowna służby pożarniczej

a ty
4 maj 21:17
Damian: nierówność :
4 maj 21:19
sylwia gdansk: a ja koncze liceum heh
4 maj 21:19
Krzysiek: SGSP to fajna szkola naprawde
4 maj 21:19
sylwia gdansk: a czemu nie chcesz na politechnike jak umiesz matme
4 maj 21:20
Krzysiek: bo po sgsp masz szybciej emeryture
4 maj 21:20
sylwia gdansk: krzychu to Ty sie wybierasz na AGH tak? czy szczotk abo juz nie wiem
4 maj 21:21
Krzysiek: AGH to szczotka
4 maj 21:21
Krzysiek: ja to na PW
4 maj 21:22
Damian:
4 maj 21:22
sylwia gdansk: politechnika wroclawska tak?
4 maj 21:23
Krzysiek: kumpel jest 3 rok juz bodajze na SGSP i nie narzeka, no ale w porownaniu do innych uczelni to
ta szkola sie rzadzi troche innymi regulami
4 maj 21:24
Krzysiek: PW, nie PWr
4 maj 21:24
sylwia gdansk: to co To PW
4 maj 21:25
Krzysiek: politechnika warszawska
4 maj 21:25
sylwia gdansk: aa... sorki

i jak idzie na jakim wydziale jestes?
4 maj 21:26
Krzysiek: hehe na razie to na wydziale zdania matury zajedobrze w tym roku

wlasnie LO skinczylem a
jutro mam mature z anglika
4 maj 21:27
4 maj 21:27
Krzysiek: hehe, no to faktycznie cos w tym jest

fight, became a firefighter
4 maj 21:29
sylwia gdansk: hehe ale miales przypal to kiedy to bylo?
4 maj 21:31
Krzysiek: a tam przypal, powolanie

nie oszukasz przeznaczenia
4 maj 21:31
Damian: i to jaki... księża smiali jak nie wiem a proboszcz to myslalem ze mnie zje....

do dzisiaj moi znajomi to pamiętają...
4 maj 21:32
Damian: przeznaczenie przeznaczeniem... ale matura maturą.... zeby sie spałnilo to musze ja poprawic i
musze z niej miec ok 65% zeby sie dostac...
4 maj 21:32
Krzysiek: z matmy?

spokojnie, ma byc latwa
4 maj 21:33
sylwia gdansk: Damian kiedy to bylo
?
4 maj 21:35
Damian: zgaszenie paschału 3 lata temu...
4 maj 21:35
Damian: wiecie co wam powiem... kurde nie rusze nierównosci...głowa mnie bardzo boli − nie wiem
dlaczego...

ide po tabletke zrobcie jej nieronosc jak mozecie
4 maj 21:36
sylwia gdansk: mi si enie chceXD
4 maj 21:41
bartolinos: Damian, może to głupie pytanie ale z kąd tam się dwójka wzięła.
4 maj 21:43
bartolinos: troszkę czaiłem też to zadanie i nie wiem skąd tam ta liczba
4 maj 21:44
Damian: juz tlumacze...

x)
x−1 to jest to samo co (x−3) +2 prawda

przekształcenie to pozwala na utworzenie ułamka
| | x−3 | |
|
| co daje nam pozniej 1  |
| | x−3 | |
4 maj 21:54
Damian: mam nadzieje ze rozumiesz
4 maj 22:09
sylwia gdansk: P A DAMIAN
4 maj 22:11
bartolinos: Tak. Fajny sposób.
4 maj 22:12
4 maj 22:14
sylwia gdansk: OOOO bo sie zaczerwienie zarazXd no to pa

4 maj 22:14
Damian: 
4 maj 22:23