matematykaszkolna.pl
Pomóżcie Klaudia: 1.Narysuj wykres funkcji y=|x|−1/|x|−3 2.Rozwiąź nierówność 2x+3/x2−1≥9/8
4 maj 20:49
Damian: JUZ kombinuje emotka emotka Tylko powiedz mi czy umiesz przesuwać wykres....
4 maj 20:50
Klaudia: No nie za bardzo to dopiero pierwsze lekcje z tego działu
4 maj 20:51
sylwia gdansk: Damian moge wiedziec ile masz lat?
4 maj 20:52
Klaudia: Przepraszam sylwia ale czy kolega Damian nie może mi po prostu pomóc. Na przyszłość już będe wiedziała jak narysować tego typu wykres.
4 maj 20:54
sylwia gdansk: Klaudynko ale ja mu nie kaze Ci nie pomagac przepraszm jezeli Cie czyms urazilamemotka
4 maj 20:56
Damian: mam 21 lat... emotka a pytasz mnie o wiek bo chce przesunąć wykres emotka i widzisz w tym jakis mój bład
4 maj 20:58
sylwia gdansk: nie pytam bo moj kolega tu czasem wchodzi i dlategoemotka
4 maj 21:00
Damian: Aha emotka
4 maj 21:03
sylwia gdansk: oglnie to bym cos powiedzila ale juz teraz mi glupio
4 maj 21:04
Damian: mow emotka słucham emotka
4 maj 21:05
Damian:
 |x|−1 
y=

= |x| = x gdy x≥0
 |x−3| 
 (x−3) +2 (x−3) 2 
y=

=

+

=
 x−3 x−3 x−3 
 2 
y=

+ 1
 x−3 
 2 2 
y=

−−>(przesuwamy) o wektor[3,1] −−> y=

+ 1
 x x−3 
 |x|−1 
y=

= |x| = −x gdy x<0
 |x−3| 
Spróbuj sama teraz emotka dokładnie analogicznie do pierwszej części emotka a nierównością zaraz sie zajme emotka
4 maj 21:14
sylwia gdansk: na politechnice jestes damian?
4 maj 21:15
Damian: niestety nie studiuje w krosnie (do czerwca) poprawiam wynik matury i chce sie dostac do warszawy do SGSP szkoła głowna służby pożarniczej emotka a ty emotka
4 maj 21:17
Damian: nierówność :
4 maj 21:19
sylwia gdansk: a ja koncze liceum heh
Krzysiek: SGSP to fajna szkola naprawdeemotka
sylwia gdansk: a czemu nie chcesz na politechnike jak umiesz matme
4 maj 21:20
Krzysiek: bo po sgsp masz szybciej emeryture
4 maj 21:20
sylwia gdansk: krzychu to Ty sie wybierasz na AGH tak? czy szczotk abo juz nie wiem
4 maj 21:21
Krzysiek: AGH to szczotka
4 maj 21:21
Krzysiek: ja to na PW
4 maj 21:22
Damian: emotka
4 maj 21:22
sylwia gdansk: politechnika wroclawska tak?
4 maj 21:23
Krzysiek: kumpel jest 3 rok juz bodajze na SGSP i nie narzeka, no ale w porownaniu do innych uczelni to ta szkola sie rzadzi troche innymi regulamiemotka
4 maj 21:24
Krzysiek: PW, nie PWr
4 maj 21:24
sylwia gdansk: to co To PW
4 maj 21:25
Krzysiek: politechnika warszawska
4 maj 21:25
sylwia gdansk: aa... sorki i jak idzie na jakim wydziale jestes?
4 maj 21:26
Krzysiek: hehe na razie to na wydziale zdania matury zajedobrze w tym roku wlasnie LO skinczylem a jutro mam mature z anglika
4 maj 21:27
Damian: Opowiem wam fajną historię ale najpierw sie was spytam czy wiecie jak mniej wiecej wygląda uroczystość w wielką sobote (święcenie ognia) emotka z paschałem... pali się ognisko przed kościołem... swieci sie ogien i zapala tym ogniem paschał pozniej sie paschal zanosi do srodka i odpala od niego inne mniejsze swiece (te co ma sie podczas chrztu) a w pewnym momencie ja (jako lektor/ministrant) miałem odpalic od paschału swiece w kosciele... i tak odpalałem ze go zgasiłem... wszyscy z tego smiali... specjalna uroczystosc poswiecenia ognia i zapalenia paschalu po to zebym go przy wszystkich zgasił... od tamtej pory poczułem powołanie w tym kierunku, zawsze mi sie mundur podobał i w OSP działałem ale podczas tamtej mszy poczułem ze to to emotkaemotkaemotka ciagle sie z tego smieje emotka
4 maj 21:27
Krzysiek: hehe, no to faktycznie cos w tym jestemotka fight, became a firefighter
4 maj 21:29
sylwia gdansk: hehe ale miales przypal to kiedy to bylo?
4 maj 21:31
Krzysiek: a tam przypal, powolanie nie oszukasz przeznaczenia
4 maj 21:31
Damian: i to jaki... księża smiali jak nie wiem a proboszcz to myslalem ze mnie zje.... do dzisiaj moi znajomi to pamiętają...
4 maj 21:32
Damian: przeznaczenie przeznaczeniem... ale matura maturą.... zeby sie spałnilo to musze ja poprawic i musze z niej miec ok 65% zeby sie dostac...
4 maj 21:32
Krzysiek: z matmy?emotka spokojnie, ma byc latwa
4 maj 21:33
sylwia gdansk: Damian kiedy to bylo ?
4 maj 21:35
Damian: zgaszenie paschału 3 lata temu... emotka
4 maj 21:35
Damian: wiecie co wam powiem... kurde nie rusze nierównosci...głowa mnie bardzo boli − nie wiem dlaczego... ide po tabletke zrobcie jej nieronosc jak mozecie emotka
4 maj 21:36
sylwia gdansk: mi si enie chceXD
4 maj 21:41
bartolinos: Damian, może to głupie pytanie ale z kąd tam się dwójka wzięła.
4 maj 21:43
bartolinos: troszkę czaiłem też to zadanie i nie wiem skąd tam ta liczba
4 maj 21:44
Damian: juz tlumacze... emotka x) x−1 to jest to samo co (x−3) +2 prawda przekształcenie to pozwala na utworzenie ułamka
 x−3 

co daje nam pozniej 1 emotka
 x−3 
4 maj 21:54
Damian: mam nadzieje ze rozumiesz
4 maj 22:09
sylwia gdansk: P A DAMIANemotka
4 maj 22:11
bartolinos: Tak. Fajny sposób.
4 maj 22:12
Damian: pa sylwia emotka
4 maj 22:14