Proszę o pomoc(MAT ZR)
bartolinos:
ZAD1.Oblicz pole trójkąta ABC znając b=√3 −1 , c=3− √3, β=30st.
Zad 2. Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez P(x)=x2 − 3x+2 jeśli wiadomo, że W(x) z dzielenia przez x−2 daje resztę −7
4 maj 20:42
@Basia: Podpowiadam
4 maj 20:56
bartolinos: Będę wdzięczny
4 maj 21:00
@Basia:
P(x) = x
2−3x+2
Δ=9−4*1*2 = 1
√Δ=1
P(x) = (x−1)(x−2)
P(1) = 0
P(2)=0
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
W(1)=P(1)*Q(1) + R(x) = 0*Q(1) + R(1) = 0+R(1) = R(1)
ale W(1) = 0 (bo 1 jest jego pierwiastkiem)
czyli R(1)=0
z treści wynika, że R(2)=−7
to zadanie daje się rozwiązać tylko wtedy jeżeli wiadomo, że W(x) jest wielomianem 3 stopnia
wtedy
R(x) = ax+b
R(1) = 0
a*1+b=0
a+b=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
R(2)=−7
a*2+b = −7
2a+b = −7
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiązujemy układ równań
dla W(x) stopnia wyższego niż 3 zadanie jest nierozwiązywalne (za mało danych)
4 maj 21:10
@Basia:

b=
√3−1
c=3−
√3
β=30
z tw.sinusów
sinβb =
sinγc
γ=60
α+β+γ = 180
α+30+60=180
α=90
i w takim razie
| | b*c | | (√3−1)(3−√3) | |
P= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√3−3−3+√3 | | 4√3−6 | |
P= |
| = |
| = 2√3−3 |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 21:21
bartolinos: Dzięki. Bardzo mi pomogłaś
4 maj 21:24