kolejne zadania..
Raczek: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan,jutro sprawdzian a ja zielony

1.Jaka objetosc ma walec powstaly z obrotu prostokąta o wymiarach 4cm/6cm wokół krótszego z
boku?
2.Świece o srednicy 4cm i wysokosci 10cm przetopiono na swiece o srednicy 2cm. Jaka jest
wysokosc tej swiecy?
dodam ze ma wyjsc 40cm − ale DLACZEGO?
3. Przekątna przekroju osiowego walca ma dł 10cm i jest nachylona do podstawy pod katem 60' .
jakie jest pole powieszchni bocznej tego walca?
odp− 25{3} πcm
2 − rowniez dlaczego

4. Jaki promien ma kula o V równej π/6 m
3
5. Do kieliszka nalano 120cm3 soku. wysokosc wynosi 10cm ile wynosi srednica>?
4 maj 20:34
Karolina:
1.
V=π*r2*h
h=4 cm.
r=6 cm.
V=π*62*4
V=π*36*4
V=144π cm3
4 maj 20:38
~~ O~~: czeeeeesc

olaa z tej strony
4 maj 20:40
Raczek: 2,3,4 jest moze ktos kto je zrobi?
4 maj 20:43
Karolina:
2.
d1=4 cm.
r1=2 cm.
h1=10 cm.
d2=2 cm.
r2=2 cm.
V1=V2
V1=π*r12*h1
V1=π*22*10
V1=π*4*10
V1=40π cm3
V2=π*r22*h2
40π=π*12*h2
40π=π*h2 /:π
h2=40 cm.
4 maj 20:47
Karolina: zrobiłam 2
4 maj 20:48
Karolina: siemka ola
4 maj 20:48
Karolina: do piątego nie ma powiedziane czy ma to być walec czy stożek
4 maj 20:49
Raczek: stożek .w 5
a 3,4

?
4 maj 20:51
Karolina: aha
4 maj 20:51
Karolina: możesz sobie sam zrobić
4 maj 20:52
Karolina: a czy w 5 podstawia się pod pi

ile
4 maj 20:54
Raczek: a mam pytanie dlaczego 1 dalas w tym 2 zadaniu? (40π=π*12*h2 )
4 maj 20:56
Karolina: masz gg
4 maj 20:56
~~ O~~: ojj kuznie raczkuu nieladnie aa kuzynce zadania nie zrobic
4 maj 20:56
Raczek: nic nie pisze
4 maj 20:56
Raczek: mam
4 maj 20:57
Raczek: 8866781 pisz
4 maj 20:57
Karolina: ponieważ żeby otrzymać promień musiałam średnice czyli d podzielić na 2 tam gdzie pisze że r
jest 2 jest bląd
4 maj 20:57
Karolina: r2 wynosi 1
4 maj 20:58
Raczek: r2 wynosi = 2
sama tak napisalas
4 maj 20:59
j: β
2 kwi 19:14