walce i inne
Raczek: 1. W walcu o srednicy 4 cm wypełnionej częściowo woda zanurzono całkowicie kule o srednicy 3cm
. O ile cm podniesie sie poziom wody w walcu?
2.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku dł 6{3}cm w ten stozek wpisano
kule. Oblicz V kuli.
PROSZE O POMOC, wogule nie wiem o co chodzi.
4 maj 20:27
pazio: 1. tu masz pytanie o objętość kuli

i o tyle cm
3 podniesie się woda
2. tak naprawdę jest Ci potrzebny promień. a obliczysz go sobie tak samo, jak liczysz promień
okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny
4 maj 20:32
Raczek: ale wlasnei nie wiem o co w tym 2 chodzi. nie umiem tego wyliczyc.
4 maj 20:34
pazio: | | 3 | |
1. kula ma średnicę 3 cm, czyli jej promień wynosi |
| |
| | 2 | |
| | 4 | |
V = |
| πr 3 podstawiasz i masz  |
| | 3 | |
2. 6{3} −> rozumiem, że to 6
√3 
a= 6
√3
przepraszam za brak rachunków, ale akurat w tym momencie nie za bardzo mam na to czas
4 maj 20:35
pazio: w tym drugim r = 3
4 maj 20:36
pazio: | | 4 | | 27 | | 9 | |
a w pierwszym V= |
| π |
| = |
| π |
| | 3 | | 8 | | 2 | |
no i znalazłam czas
4 maj 20:38
Raczek: juz wiem... dzięki
4 maj 20:40
~~ O~~: czeesc olaa z tej strony
4 maj 20:41