układ równań
joseph: Witam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu układu równań:
6x2−6y+12=0
−6x+2y=0
5 wrz 23:37
ICSP: drugie przemnożyć przez 3 i metoda przeciwnych współczynników leci .
5 wrz 23:40
anmario:
Z drugiego równania wyznaczasz:
y = 3x
i wstawiasz do pierwszego i masz do rozwiązania zwykłe równanie kwadratowe:
6x2 − 18x + 12 = 0
dzielisz obie strony przez 6:
x2 − 3x + 2 = 0
Liczysz x1 i x2 a następnie przypominasz sobie, że y = 3x i dostajesz rozwiązanie: dwie pary
(x,y)
5 wrz 23:43
joseph: x=0,y=2lub x=−3,y=9 dobrze?
5 wrz 23:51
anmario: Źle, niestety
5 wrz 23:53
Eta:
Źle .... policz jeszcze raz, znajdź błąd

odp: x=1 y=3 lub x=2 y= 6
5 wrz 23:53
asdf: 6x2 − 6y + 12 = 0
−6x + 2y = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2 − 2y + 4 = 0
−6x + 2y = 0 ⇔ 2y = 6x
2x2 − 6x + 4 = 0
2x2 − 4x − 2x + 4 = 0
2x(x − 1) − 4(x − 1) = 0
2(x − 2)(x − 1) = 0
x= 2, x = 1
Dla x = 1:
−6x + 2y = 0
y = 3
Dla x= 2:
−6x + 2y = 0
−12 + 2y = 0
y = 6
5 wrz 23:58
joseph: dziękuje! już wszystko jasne
5 wrz 23:59
Eta:
6 wrz 00:00