ciąg arytmetyczny i geometryczny
achilles: a) w ciągu geometrycznym a2=√32 a3=−32
wtedy wyraz a1 jest równy..?
b) ciąg arytmetyczny określony jest wzorem an=−2n+1. Różnica tego ciągu jest równa
A) −1
B) 1
C) −2
D) 3
5 wrz 23:10
ICSP: a) a1 * a3 = (a2)2
b) C
5 wrz 23:16
Piotr:
hmm
| a3 | |
| =a 1  |
| a2 | |
5 wrz 23:33
ICSP: Piotr co ty teraz napisałeś ?
5 wrz 23:34
Piotr:
eeee = q
5 wrz 23:35
ICSP: 
. Tylko że nie pytają nas o q − po co więc je liczyć ?
5 wrz 23:35
Piotr:
dla mnie szybciej tak policzyc a1
a2= 8 a3=16
to q=2, a1=4
5 wrz 23:38
ICSP: jak kto woli

Tylko ze w tym przykładzie jeśli korzystasz ze wzory który podałem od razu pozbywasz się
pierwiastków. Średniemu uczniowi mogą one stworzyć troszkę problemów z obliczeniami
5 wrz 23:39