pole obszaru
monika: mam obliczyc pole obszaru ograniczonego krzywymi :
y=3x
2 ; y=−2x+1
prosze niech ktos mi wytlumaczy, pokaze jak obliczyc takie pole
5 wrz 22:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) sporządzić należy rysunek na którym zaznaczasz obie krzywe
2) na rysunku zaznaczasz obszar który jest ograniczony tymi krzywymi (obszar zamknięty,
pomiędzy krzywymi)
3) obliczasz całkę oznaczoną od jednego punktu przecięcia krzywych do drugiego punktu
przecięcia się krzywych ze sobą
4) całką będzie postaci ∫(f − g) dx ... gdzie 'f' to funkcja 'wyżej' położona na osi OY
5 wrz 22:50
Mila:

Granice całkowania:
3x
2=−2x+1
Δ=16
−1∫
1/3(−2x+1−3x
2)dx dalej potrafisz?
5 wrz 22:54