Potęga o wykładniku rzeczywistym
mefistofeles: | (6−√11)(6+√11) | |
| |
| (√6−√11−√6+√11)2 | |
w liczniku wyszło mi 25, a w mianowniku właśnie chyba źle potęguje bo mi wychodzi 0.. o.0
wynik powinien wyjść 12,5. Mam prośbę aby ktoś rozpisał jak zrobić potęgowanie w mianowniku.
5 wrz 22:45
Eta:
M= 6−√11−2*√36−11+6+√11= ....
5 wrz 22:47
Eta:
i tak wyjdzie
5 wrz 22:47
Eta:
Uszczegółowię:
6−√11−2*√(6−√11)*(6+√11)+6+√11 = 12 −2*√36−11 = ......
5 wrz 22:51
mefistofeles: Aaa już rozumiem

wielkie dzięki!
5 wrz 22:51
Eta:
5 wrz 22:52
pigor: ... np. tak :
(
√6−√11−
√6+√11)
2= (
√6−√11)
2− 2(
√6−√11) (
√6+√11)+ (p{6+
√11)
2=
| | 25 | |
= 6−√11− 2√36−11+ 6+√11= 12−2√25= 12−2*5= 12−10= 2 , zatem |
| =12.5 . ... |
| | 2 | |
5 wrz 22:54