
| x−1 | ||
f(x)= | D=R\{−3} x=−3 asymptota pionowa | |
| x+3 |
| x+3−3−1 | x+3 | −4 | −4 | |||||
= | = | + | =1+ | |||||
| x+3 | x+3 | x+3 | x+3 |
Funkcję homograficzną można prościej przekształcić do postyaci kanonicznej niż metodą
"dodaj−odejmij", po prostu dzielimy licznik przez mianownik jak wielomiany i "wyciągamy"
całości jak ze zwykłych ułamków "liczbowych":
| x−1 | −4 | −4 | ||||
f(x)= | =1+ | = | +1, stąd p=−3, q=1 | |||
| x+3 | x+3 | x+3 |
| 4 | ||
rysujesz w tym "nowym" układzie funkcję y=− | . | |
| x |