funkcja
marta: wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji :
f(x)=−2x3+5x2+4x−2 na przedziale [−1,1]
pomoze ktos ?
5 wrz 22:12
Maslanek: Pochodna i jazda
5 wrz 22:13
ZKS:

Przybliżony wykres funkcji.

Widać na nim od razu czy w przedziale [−1 ; 1] znajduje się
ekstremum nawet widać jakie to ekstremum jest.
5 wrz 22:17
Maslanek: Kozackie te nowe opcje
5 wrz 22:18
ZKS:
Naprawdę sprawa jest super z tymi wykresami.
5 wrz 22:27
marta: mam pochodna ==> 6x2+10x+4
delta = 4 , √4= 2 ,
x1=−2
x2=−8/6
i co ogolnie daje mi wyliczenie tych miejsc zerowych?
nie rozumiem..
5 wrz 22:30
Mila: źle policzyłaś pochodną
f '(x)=−6x
2+10x+4
Jeżeli pierwsza pochodna zeruje się i zmienia znak, to masz w tym punkcie ekstremum.
Pochodna ma miejsce zerowe w przedziale [−1,1] , czyli ma tam ekstremum (jakie?)
| | 1 | |
x1=2 lub x2=− |
| ( zbadaj jak zmienia się znak pochodnej) |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla x=− |
| funkcja ma minimum, oblicz |
| | 3 | |
wartość największa w tym przedziale będzie albo w 1 albo −1
5 wrz 23:40