calka
krzysiek: mam problem z tymi dwiema calkami

nie weim jak sie za to zabrac , jak policzyc

∫ (xe
x−2
√x) dx
| | π | |
∫xsinx dx −− jest ona oznaczona ( |
| , 0 ) |
| | 2 | |
5 wrz 22:09
5 wrz 22:11
pijany gaweł: xex liczysz jako przez czesci
5 wrz 22:12
Mila: 1) rozbij na dwie całki, dzisiaj były liczone.
2) przez części: [ x=u; v'=sinx,] granice, tak mają być?
5 wrz 22:15
krzysiek: nie, ja granic nie mialem..
5 wrz 22:30
Krzysiek: Mila miała na myśli granice całkowania

(w sumie dziwne całki przed granicami...)
czy górna granica całkowania to nie jest czasem π/2?
5 wrz 22:32
krzysiek: tak tak

jest
5 wrz 22:40
Mila: Czy już wiesz jak liczyć?
5 wrz 23:10
Mila: ∫(xe
x−2√x) dx=
=∫xe
xdx−2∫x
1/2dx liczę całki po kolei
∫xe
xdx= [ przez częsci: x=u; dx=du; v'=e
x; v=∫e
xdx=e
x]
=xe
x−∫e
xdx=xe
x−e
x
Połacz to wszystko.
5 wrz 23:21