Całka potrójna
tomek215: Mam takie zadanie, z góry mówie do łątwych nie nalezy. Ale moze ktoś by to umiał, a bede
wdzieczny. Bo nie wiem jak to ruszyc..
| | y2+1 | |
Oblicz: ∫∫∫ (po obszarze U) |
| dxdydz. gdzie U:x2+y2+z2 ≤1, x |
| | √x2+y2+z2 | |
≤0,y≥0, z≤0 .
5 wrz 22:01
5 wrz 22:17
tomek215: no tez mi sie tak wydaje, a potem co robic? podstawic współrzedne sferyczne odrazu do całki,
czy najpierw do obszaru i wyliczyc promien? nie wiem..
5 wrz 22:25
Krzysiek: granice całkowania podałem, przejście na współrzędne sferyczne + jakobian masz na wiki więc
trzeba to wszystko wstawić do całki i wyliczyć ją
5 wrz 22:30
tomek215: dobra chyba czaje, wielkie dzieki
5 wrz 22:46
tomek215: a dałbys rade jeszcze mi w tym pomóc, gdzie w zadaniu całke ograniczoną obszarem U :
z=√x2+y+2 i z=√9−x2−y2−z2. Całka wynosi ∫∫∫xp{x2+y2+z2)dxdydz.
jezeli dobrze kojaze bedzie to stozek z ramionami ku górze a od góry przykryty kawałkiem sfery.
I tu pojawia sie problem jakich współrzednych użyc, sferycznych, czy walcowych. Wydaje mi
sie ze walcowych ale wtedy z bedzie okreslony chyyba funkcjami, bo r i φ wiadomo sie okresli.
Co myslisz? bo sferyczne ni jak mi tu nie pasuja
5 wrz 23:04
Krzysiek: jeżeli tam jest:
z=
√x2 +y2
x
2 +y
2 =z
2 −1 równanie
z=
√9−x2 −y2 −z2 /
2 (z≥0)
x
2 +y
2 +2z
2 =9 −2równanie
z 1 i 2 równania dostajemy: z=
√3
zatem możesz na walcowe przejść
i policzyć 2 całki potrójne
dla z∊[0,
√3]
5 wrz 23:20
tomek215: z √3 sie zgodze i dwoma całkami potrójnymi, ale czy w granicach całkowania w z nie bedzie od
dołu funkcja bodajze r (poniewaz √x2+y2 po podstawieniu rcosφ pod x i pod y rsinφ
wyjdzie r) a od góry własnie √3 a druga całka od dołu √3 a od góry ta druga funkcja?
bo inaczej to liczylibysmy cały walec chyba
5 wrz 23:41
Krzysiek: dla pierwszej całki potrójnej od dołu ograniicza go powierzchnia stożka od góry płaszczyzna
z=√3
r∊[0,3]
φ∊[0,2π]
5 wrz 23:43
Krzysiek: a druga całka od góry ogranicza ją powierzchnia półsfery
5 wrz 23:44