Ekstrema funkcji
beatka2041: 1) Znajdź ( o ile istnieją) ekstrema funkcji oraz punkty jej przegięcia:
f(x)= (x−1)3(x+2)
5 wrz 21:49
beatka2041: f' = (x−1)2(4x+5) x1=1 x2=−54
f''= 2(x−1)(6x+3)
i co z tym ?
5 wrz 22:00
beatka2041: Proszę o pomoc
5 wrz 22:03
Aga1.:

ekstrema: narysuj wykres pochodnej.( nie sprawdzałam obliczeń)
| | 5 | | 5 | |
f maleje dl x∊(−∞, |
| ), a rośnie w przedziałach (− |
| ,1), (1,∞) |
| | 4 | | 4 | |
5 wrz 22:06
beatka2041: a ekstrema ? i pkt przegięcia ?
Min x= −54
pkt przecięcia ?
5 wrz 22:09
Aga1.: Punkty przegięcia
Oblicz miejsca zerowe drugiej pochodnej.
5 wrz 22:12
beatka2041: x= 1
x=− 12
czyli pkt przegięcia to x= − 12?
5 wrz 22:15
Aga1.: | | −5 | | −5 | | −5 | |
ymin=f( |
| )=( |
| −1)3( |
| +2)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
5 wrz 22:16
beatka2041: dziękuję Ci bardzo
5 wrz 22:20
Aga1.:

Narysuj wykres drugiej pochodnej
| | 1 | |
f" zmienia znak przy przejściu przez x=1 oraz x=− |
| , więc oba punkty są punktami |
| | 2 | |
przegięcia.
5 wrz 22:21
beatka2041: dziękuję Ci bardzo
5 wrz 22:29