wlasnosci funkcji paraboli
chomik: potrzebuje wlasnosci funkcji tej paraboli : −x
2−6x−8
z góry dziękuję za pomoc.
5 wrz 21:40
ZKS:

Na
niebiesko wierzchołek paraboli na
zielono miejsca zerowe.
5 wrz 21:49
Piotr:
5 wrz 21:50
Piotr:

musze jeszcze pocwiczyc
5 wrz 21:51
ZKS:
Kurcze z mojego rysunku nie można odczytać przecięcia wykresu z osią OY a z Twojego można.
5 wrz 21:53
chomik: a dziedzina jaka tu bedzie i zbior wartosci funkcji?
5 wrz 21:54
Piotr:
dziedzina jak kazde f kwadratowej R.
zbior wartosci (−∞,y wiecholka)
5 wrz 21:59
asdf: D = R
ZWF = (−∞;q)
5 wrz 21:59
ZKS:
A co jest dziedziną funkcji kwadratowej zawsze? W miejsce x−sów jakie możemy wstawiać liczby?
Zbiór wartości zależy od tego czy funkcja jest skierowana do dołu lub góry. W tym wypadku jest
skierowana do góry czy do dołu?
5 wrz 21:59
Piotr:
z osia OY to akurat prosto ze wzoru funcji
5 wrz 22:00
Piotr:
odpowiedzialem juz na wszystkie pytania
5 wrz 22:00
Mila: y=−x
2−6x−8
1) D=R
2) Miejsca zerowe:
Δ=4
| | 6−2 | | 6+2 | |
x1= |
| =−2 lub x2= |
| =−4 |
| | −2 | | −2 | |
3) współrzędne wierzchołka paraboli
| | −Δ | |
yw= |
| =1 (rysujesz szkic paraboli) |
| | 4a | |
4) zbiór wartości (−
∞;1>
5) wartości dodatnie ( odczytujesz z wykresu)
f(x)>0 dla x∊(−4,−2)
6) wartości ujemne:
f(x)<0 dla x∊(−
∞,−4) ∪(−2;
∞)
5 wrz 22:09