funkcje
kim: Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m ∊ <−5; 7> przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania f(x) = m.
http://bit.ly/TjbblA
Dokładnie jest to 3 zadanie, podpunkt o.
Proszę powiedzieć JAK to rozwiązać?
Pozdrawiam
5 wrz 21:29
Mila: Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres.
g(m)=0 dla m∊<−5;4)
g(m)=1 dla m∊<−4;−2)
g(m)=2 dla m=−2
g(m)=3 dla m∊(−2;3)
g(m)=4 dla m∊<3;4)
g(m)=3 dla m=4
g(m)=2 dla m∊<4;6)
g(m)=1 dla m=6
g(m)=0 dla m∊(6,7>
Sprawdź, bo masz wykres przed sobą , a ja musiałam zerkać na inną stronę.
Narysujesz sama ?
5 wrz 21:49
kim:

"Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres."
Nie rozumiem. Przesuwam do góry i w dół i nie wiem na co patrzeć...
Wykres sama narysuję tylko chyba odpowiedzi się nie zgadzają...
Ten co tutaj mniej−więcej przemalowałam był w odpowiedziach. (nie zmieściłam (6; 7 )
5 wrz 23:03
Mila: Co się nie zgadza?
5 wrz 23:09
kim: ""Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres." Nie
rozumiem. Przesuwam do góry i w dół i nie wiem na co patrzeć..."
6 wrz 20:27
Mila:

Wyjaśnię na przykładzie
| | 1 | |
prosta y=− |
| przecina wykres w 3 punktach |
| | 2 | |
prosta y=−3 przecina wykres w jednym punkcie.
Patrz na swój wykres ( podany w zestawie) i analizuj.
6 wrz 21:15
kim: no to wiem, tylko skąd to:
g(m)=0 dla m∊<−5;4)
prosta przecina wykres w trzech punktach...
6 wrz 21:21
Mila: Zaraz popatrzę.
Źle przepisałam z kartki, co mozna wnioskować z następnego zapisu; Ma być:
g(m)=0 dla m∊<−5;−4)
Coś jeszcze zauważyłaś i nie wiesz?
6 wrz 21:45
kim: no właśnie nie wiem skąd ten przedział! i co z tego że przecina się w trzech miejscach dla
wartości "0" skoro wyszedł z tego jakiś dziwny przedział?!
6 wrz 21:58
kim: up
7 wrz 11:56
Mila: Teraz nie mam czasu. Po 22 narysuję Twoją funkcję i będę wyjasniac, ale spróbuj zrozumieć co Ci
napisałam.
7 wrz 16:16
Mila:

Najmniejsza wartość funkcji to (−4). Poniżej nie ma wykresu, to linia pozioma (zielona) nie
| | 1 | |
przetnie wykresu − zero rozwiązań równania np. f(x)=−5,f(x)=−4 |
| , czyli g(m)=0 dla |
| | 2 | |
m∊<−5;−4)
Niebieska linia przecina wykres w trzech punktach.
równanie f(x)=1 ma trzy rozwiązania.Gdy przesuniesz niebieską linię do poziomu y=3, to
będziesz miała 4 punkty wspólne,...
7 wrz 18:12