matematykaszkolna.pl
funkcje kim: Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m ∊ <−5; 7> przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania f(x) = m. http://bit.ly/TjbblA Dokładnie jest to 3 zadanie, podpunkt o. Proszę powiedzieć JAK to rozwiązać? Pozdrawiam
5 wrz 21:29
Mila: Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres. g(m)=0 dla m∊<−5;4) g(m)=1 dla m∊<−4;−2) g(m)=2 dla m=−2 g(m)=3 dla m∊(−2;3) g(m)=4 dla m∊<3;4) g(m)=3 dla m=4 g(m)=2 dla m∊<4;6) g(m)=1 dla m=6 g(m)=0 dla m∊(6,7> Sprawdź, bo masz wykres przed sobą , a ja musiałam zerkać na inną stronę. Narysujesz sama ?
5 wrz 21:49
kim: rysunek"Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres." Nie rozumiem. Przesuwam do góry i w dół i nie wiem na co patrzeć... Wykres sama narysuję tylko chyba odpowiedzi się nie zgadzają... Ten co tutaj mniej−więcej przemalowałam był w odpowiedziach. (nie zmieściłam (6; 7 )
5 wrz 23:03
Mila: Co się nie zgadza?
5 wrz 23:09
kim: ""Przesuwasz linijkę poziomo od −5 do 7 i patrzysz w ilu punktach przecina wykres." Nie rozumiem. Przesuwam do góry i w dół i nie wiem na co patrzeć..."
6 wrz 20:27
Mila: rysunek Wyjaśnię na przykładzie
 1 
prosta y=−

przecina wykres w 3 punktach
 2 
prosta y=−3 przecina wykres w jednym punkcie. Patrz na swój wykres ( podany w zestawie) i analizuj.
6 wrz 21:15
kim: no to wiem, tylko skąd to: g(m)=0 dla m∊<−5;4) prosta przecina wykres w trzech punktach...
6 wrz 21:21
Mila: Zaraz popatrzę. Źle przepisałam z kartki, co mozna wnioskować z następnego zapisu; Ma być: g(m)=0 dla m∊<−5;−4) Coś jeszcze zauważyłaś i nie wiesz?
6 wrz 21:45
kim: no właśnie nie wiem skąd ten przedział! i co z tego że przecina się w trzech miejscach dla wartości "0" skoro wyszedł z tego jakiś dziwny przedział?!
6 wrz 21:58
kim: up
7 wrz 11:56
Mila: Teraz nie mam czasu. Po 22 narysuję Twoją funkcję i będę wyjasniac, ale spróbuj zrozumieć co Ci napisałam.
7 wrz 16:16
Mila: rysunekNajmniejsza wartość funkcji to (−4). Poniżej nie ma wykresu, to linia pozioma (zielona) nie
 1 
przetnie wykresu − zero rozwiązań równania np. f(x)=−5,f(x)=−4

, czyli g(m)=0 dla
 2 
m∊<−5;−4) Niebieska linia przecina wykres w trzech punktach. równanie f(x)=1 ma trzy rozwiązania.Gdy przesuniesz niebieską linię do poziomu y=3, to będziesz miała 4 punkty wspólne,...
7 wrz 18:12