Trójkąt. Boki ... ..
V.Abel: Pole trójkąta rozwartokątnego jest równe 8 j2. Dwa boki trójkąta mają długości 4 i 5. Oblicz
długość trzeciego boku.
Który wzór na pole uwzględni rożne możliwości położenia boków ? ? ?
5 wrz 21:19
PW: Jest taki wzorek: pole trójkąta to połowa iloczynu dwóch boków i sinusa kata między nimi.
No to sinus już masz. Pamiętając, że cosinus rozwartego jest ujemny, możesz na tej podstawie
obliczyć cosinus.
Mając cosinus obliczysz ten trzeci bok z twierdzenia cosinusów.
Tyle, że to wszystko przy założeniu, że ten rozwarty kąt jest właśnie pomiędzy bokami o
długościach 4 i 5.
Jeżeli tak nie jest, to chyba pozostaje koszmar wzoru Herona.
7 wrz 00:24
ICSP: Nie lepiej ze wzoru Herona ?
7 wrz 00:25
Ajtek:
Jaki koszmar Herona

To bardzo przydatny wzorek do tego typu zadań

.
7 wrz 00:26
PW: Za wcześnie się poddałem. Jeśli tak nie jest, czyli cosinus jest dodatni (równy 3/5), to
trójkąt miałby trzeci bok równy √17, a więc nie jest rozwartokątny, bo ... V.Abel − wiesz
dlaczego?
7 wrz 01:14
V.Abel: PW dlatego, że cosinus jest dodatni, czyli kąt nie jest rozwarty, tak?
Czyli teraz Heronem, tak ?
7 wrz 16:56
Saizou :
16=5h
h=3,2
z tw. Pitagorasa mamy że
3,2
2+a
2=4
2
a
2=16−10,24
a
2=5,76
a=2,4
b=5−a=5−2,4=2,6
z tw. Pitagorasa
(2,6)
2+(3,2)
2=c
2
c
2=6,76+10,24
c
2=17
c=
√17
7 wrz 17:14
7 wrz 17:14
PW: Do V.Abel
Nie o to idzie. Po wyliczeniu sinusa możemy obliczyć cosinus (z jedynki trygonometrycznej) i
otrzymamy dwie możliwości: albo cosinus jest ujemny czyli kąt rozwarty (koniec rozwiązania),
albo dodatni, czyli tego rozwartego trzeba szukać między innymi bokami. Ale od razu sobie
odpowiadamy: nie ma co szukać, trójkąt o bokach 4, 5 i √17 nie może być rozwartokątny, bo
...
I o to pytałem.
7 wrz 17:23
Saizou : I jeśli 4 i 5 są przyprostokątnymi to przeciwprostokątna powinna być większa od c>√41 wtedy
jest kąt rozwarty
II jeśli 5 jest przeciwprostokątną to c>5 żeby był kąt rozwarty
III jeśli 4 jest przeciwprostokątną to c>4
√17≈4,12
więc chyba może być
czy coś źle rozumiem
7 wrz 17:38
V.Abel: PW : Ja podstawiłem do Tw. cosinusów boki 4,5,
√17 i mi wyszedł cos na minusie, dlatego, wg
mnie, taki Δ rozwarty być nie może. Czy o to Ci chodzi?
7 wrz 18:39
V.Abel: sorry, cos na plusie, dlatego nie jest rozwarty ** pardon
7 wrz 18:40
+-: Czemu tak wystraszyliście się "Herona "
p= (9+x) /2
8=1/4*√(9+x)(9+x−10)(9+x−8)(9+x−2x)=1/4*√(9+x)(x−1)(1+x)(9−x)=1/4*√(92−x2)(x2−1)
322=81x2+81−x4+x2
X4−82x2+1105=0 z2−82z+1105=0 Δ=2304 √Δ=48
Z1=17 z2=65
x1=√17 nie odpowiada warynkom zadania trójkąt ma być rozwartokątny
x3=√65 Spełnia warunek trójkąt rozwartokątny
Jak widać nie zawsze diabeł taki straszny jak się wydaje,
7 wrz 20:42
Mila: P
Δ=U[1}{2}*4*5*sinα=10sinα
10sinα=8
| | 3 | |
Cosα=U{3}[5} lub cosα=− |
| |
| | 5 | |
| | 3 | |
I) cosα=− |
| kąt między bokami o długości 4 i 5 jest rozwarty. |
| | 5 | |
c=
√65
II) kąt między bokami o długości 4 i 5 jest ostry
c=
√17<5
jeśli istnieje w tym trójkącie kąt rozwarty, to leży naprzeciw najdłuższego boku:
Sprawdzam znak cos β
5
2=
√172+4
2−2*4*
√17cosβ
−8= −8
√17cosβ
| | 8 | |
cosβ= |
| >0 zatem kąt β jest ostry |
| | 8√17 | |
odp. c=
√65
7 wrz 21:08
+-:

Chyba prościej nie będzie, mozna w pamięci
niech postawą będzie bok 4, wówczas h=2S/4=2*8/4=4 , (Trójkąt Pitagorasa) y=
√52−42=3
Dalej z Pitagorasa mamy
x=
√h2+(y+4)2=
√42+72=
√65
8 wrz 08:36
Basia:

bardzo ładny i elegancji sposób

, ale jeszcze trzeba rozważyć ten przypadek
(doprowadzi do sprzeczności, ale z góry nie można tego założyć)
też można tym sposobem
h = 4
(y+4)
2+h
2 = 5
2
(y+4)
2+4
2 = 5
2
(y+4)
2 = 9
y+4 = 3
y = −1
sprzeczność
czyli
√65 jest jedynym rozwiązaniem
8 wrz 10:12
Aga1.: Licząc ze wzoru Herona nie trzeba rozważać dwóch przypadków , chociaż obliczenia trudniejsze.
8 wrz 10:32
+-: jeżeli już to co prawda oba ujemne
(y+4)2 = 9
y1=−7
y2=−3
8 wrz 11:35
Basia:
y+4 > 0 (jest długością)
rozwiązanie y+4 = −3 można pominąć
8 wrz 11:40
PW:
Do +−:
No o to cały czas idzie: kto powie wyraźnie, dlaczego trójkąt o bokach 4, 5 i √17 nie jest
rozwartokątny?
A Herona nie lubię, bo jestem leniwy (podobno matematyka nauką ludzi leniwych).
8 wrz 11:50
Aga1.: Najdłuższy bok to √17
√172>42+52
jeśli taka nierówność jest prawdziwa, to trójkąt jest rozwartokątny .
Drugi sposób
obliczyć cosinus kąta α zawartego między bokami 4 i 5.
Jeśli cosα<0 to α jest kątem rozwartym, a trójkąt jest rozwartokątny
8 wrz 14:55
Mila: PW− nie wiesz, czy sprawdzasz pomagających, jak to masz w zwyczaju?
8 wrz 14:59
anka: βγ
8 wrz 16:50